Саркози разследван за нелегално финансиране от Кадафи

Вероника Шербанова 20 април 2013 в 14:41 1729 0

Бившият френски президент Никола Саркози, Снимка: ЕПА
Бившият френски президент Никола Саркози, Снимка: ЕПА

Френската прокуратура разследва дали предизборната кампания на бившия президент на Франция Никола Саркози през 2007 г. е била финансирана от тогавашния президент на Либия Муамар Кадафи, съобщи Би Би Си.

Първите подобни обвинения дойдоха през 2011 г. от сина на Кадафи, който съобщи, че Саркози е получил милиони от баща му, за да финансира предизборната си кампания. През декември миналата година ливанският бизнесмен Зияд Такиедин заяви, че разполага с доказателства за финансиране на кампанията му от страна на Триполи. По думите му плащанията на обща стойност 50 млн. евро продължили и след като Никола Саркози станал президент.

Бившият държавен глава отхвърли обвиненията, като подчерта, че именно Франция е застанала начело на военната операция на НАТО, която доведе до падането на Кадафи.

Саркози е разследван и по обвинение, че партията му е получила нелегални дарения от най-богатата жена във Франция – наследничката на козпетичната компания L'Orèal Лилиан Бетанкур. Според прокуратурата бившият френски президент е финансирал предизборната си кампания със средства на 90-годишната Бетанкур, с която поддържали близки отношения. Бетанкур също отрича обвиненията.

През юли офисите и дома на Саркози бяха претърсени като част от разследването за незаконното финансиране на предизборната му кампания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови