САЩ ще бъдат по-сигурно място след изгонването на руските дипломати, заяви Белият дом

OFFNews 26 март 2018 в 20:00 5205 3

След експулсирането на 60 руски дипломати и затварянето на руското консулство в Сиатъл САЩ ще станат по-сигурно място, заяви говорителката на Белия дом Сара Хъкаби, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

В изявление тя подчерта, че решението на президента Доналд Тръмп да изгони руски дипломати и да затвори консулството е в отговор на " използването от Русия на бойно химическо вещество на територията на Обединеното кралство". По думите на Хъкаби мярката ще намали "възможностите на Русия да шпионира американци и да извършва тайни операции, заплашващи националната сигурност на Америка".

САЩ и съюзниците им искат да изпратят послание към Русия, че "действията имат последици".

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов окачестви като "погрешно" решението на Вашингтон да изгони руски дипломати. Според него то ще разруши малкото останало от връзките между САЩ и Русия. Москва ще отвърне пропорционално и че Вашингтон разбира само от сила, каза той пред РИА Новости.

Външното министерство в Москва също обяви, че ще реагира на прогонването на голям брой руски дипломати от редица западни страни. В изявлението си ведомството обвини западните правителства, че сляпо следват Великобритания в конфронтацията й с Русия заради покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри. Обявяването на руски дипломати за персона нон грата в страни от ЕС и САЩ е неприятелски акт и провокация, се казва още в изявлението.

Зам.-председателят на комисията по външна политика в Съвета на федерацията Владимир Джабаров каза, че Москва ще изгони най-малко 60 души от дипломатическата мисия на САЩ в Русия, съобщи още РИА Новости.

Темата засега не е коментирана от руското правителство.

ТАСС цитира неназован висш служител в американската администрация, който казал по телефона, че ако Русия предприеме ответни мерки след изгонването на нейните дипломати, то Вашингтон ще предприеме допълнителни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

27.03 2018 в 10:15

За съжаление Вашингтон изглежда наистина разбира само от сила. Проблемът е, че силата и за двете страни вече идва в повече и случайните минувачи също ще го отнесат.

26179

2

ELPIDA

26.03 2018 в 21:56

Ахаааам, начи тея от Джурасик парк са вече обитатели на Белия Дом!

23293

1

Стефан

26.03 2018 в 21:12

Ако ЦНН не лъже - в щатите ученици избиват ученици, а не руските дипломати, как мястото ще стане по-сигурно?
Или нещо не съм разбрал?