САЩ имали запис, доказващ вината на Асад за химическата атака

Елица Мартинова 28 август 2013 в 12:04 5104 15

Сирия, Снимка: Reuters
Сирия, Снимка: Reuters

Разузнаването на САЩ е прихванало и записало разговор, който доказва, че сирийското правителство е виновно за химическата атака, която миналата седмица отне живота на стотици цивилни граждани в Дамаск.

Тези разкрития направи в сайта си списанието Foreign Policy, специализирано в разследвания, касаещи външната политика на САЩ.

Миналата сряда, часове след новините за химическа атака, разузнаването на САЩ е прихванало и записало разговор, който доказва, че армията на Асад наистина е използвала нервно-паралитичен газ в Дамаск.

На записа се чувало как висш чиновник на сирийското военно министерство се свързва със служител на отдела по химически оръжия и му търси сметка за случилото се в столицата.

Това е основната причина, поради която САЩ са напълно убедени, че атаката, която отне живота на стотици души, е по вина на президента Асад.

Изнесените от Foreign Policy данни съвпадат с коментара на държавния секретар Джон Кери. Във вторник той заяви, че Белият дом е сигурен във вината на сирийското правителство. Кери коментира, че САЩ разполагат с допълнителни доказателства, които ще разкрият до края на седмицата.

Прихванатият разговор обаче не дава отговор на всички въпроси, коментира Foreign Policy. Остава неясно кой е прекият отговорник за атаката – дали някой редови военен е превишил правата си или химическото оръжие е употребено по заповед на високопоставени членове на правителството.

„Не е напълно ясно кой контролира нещата. Имало ли е заповед за тази атака – това не знаем. Знаем само, че случилото се е пълна глупост“, коментира източникът на изданието.

Междувременно Русия и Китай, които са основните противници на идеята за военна намеса в Дамаск, коментираха, че атака над Сирия ще дестабилизира целия Близък Изток.

Дори руските медии обаче започват да считат, че атаката по Дамаск е неизбежна.

Според вестник „Коммерсант“ възможните сценарии за Сирия са два. Повечето анализатори, които изданието е потърсило, смятат, че ударите над Дамаск ще са символични – крилати ракети от американските бойни кораби, които да поразят ключови за страната обекти като военното министерство, генералния щаб, президентския дворец, летища и военни бази.

Поддръжниците на тази теза се позовават на нежеланието на президента Обама да започне нова мащабна война в Близкия Изток.

Вторият вариант за развръзка в Дамаск включва продължителни атаки. В този случай Западът ще бъде въвлечен в гражданската война на Сирия и ще се сражава на страната на бунтовниците.

На фона на всички въпроси и възможности, които Западът обсъжда, ИТАР-ТАСС съобщи, че Русия е започна да изтегля част от гражданите си от Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews