САЩ и ЕС нащрек за "руска ескалация" в Украйна

OFFNews 11 април 2014 в 08:36 3226 9

Американският президент Барак Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел са обсъдили ситуацията в Украйна, в който двамата обсъдили "необходимостта САЩ, Европейският съюз и другите страни партньорки да се подготвят да отговорят на руска ескалация" в Украйна с нови санкции.

Днес изтича крайният срок, даден от украинските власти на проруските активисти, окупирали административни сгради в Донецк, Харков и Луганск, да ги освободят.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк ще посети Донецк и Днепропетровск и ще се срещне с областните управители и ръководителите на силовите структури на двата града.

Седем души бяха ранени снощи след сблъсък между протестиращи от групата Евромайдан и техни идейни противници близо до хотел в Одеса. По време на размириците, в него е бил настанен кандидатът за президент на Украйна Олег Царьов, пристигнал за празника по случай освобождението на Одеса от фашистка окупация.

Междувременно руският президент Владимир Путин предупреди европейските лидери, че може да спре руските газови доставки, ако Украйна не уреди сметките си за газ. Сред предупредените бил и премиерът Пламен Орешарски.

Според писмото на Путин, Украйна дължи на Русия 35,4 милиарда долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!