Руският външен министър: Спирането на „Южен поток“ е временно

OFFNews 17 юни 2014 в 13:05 4841 21

Сергей Лавров

Спирането на работата по проекта „Южен поток“ е временно. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със сръбския си колега Ивица Дачич, цитиран от РИА Новости.

„Не изпитвам никакви съмнения, че спирането на „Южен поток“ е нещо временно. Още веднъж ще подчертая: „Южен поток“ е единственото системно решение на проблемите със снабдяването с газ на Югоизточна Европа“, подчерта Лавров.

Москва и Белград потвърдиха всички договорености по „Южен поток“, потвърдиха необходимостта от реализацията на този проект, посочи Лавров.

Сръбският външен министър Ивица Дачич каза, че Сърбия е готова да продължи изпълнението на проекта и осъществяването му е от национален интерес.

В началото на юни премиерът Пламен Орешарски обяви, че спира проекта „Южен поток“, докато не бъдат отстранени всички нарушения на Третия енергиен пакет.

По-късно сръбският вицепремиер Зоран Михайлович обяви, че Сърбия е принудена да спре проекта заради решението на премиера Орешарски. Сръбският премиер Александър Вучич обаче беше категоричен, че няма промяна в изпълнението на проекта „Южен поток“ и правителството не е обсъждало такива промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!