Руският кораб е открил огън срещу риболовния турски кораб

OFFNews 13 декември 2015 в 19:39 11883 14

Руски стражеви кораб "Сметливий". Снимка: Архив

Екипажът на руския стражеви кораб "Сметливий" се е наложило да открие огън, за да прогони турски риболовен кораб в Егейско море с цел да бъде избегнат сблъсък, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС.

Риболовният кораб не е отговарял на опитите за контакт с него. По данни на руското министерство на отбраната руският боен кораб се е намирал на 22 километра от гръцкия остров Лимнос в северната част на Егейско море.

В 9:03 часа руско време вахтеният на кораба установил, че на около 1000 метра от руския кораб се намира турски сейнер. Турският плавателен съд се приближавал към пусналия котва руски стражеви кораб. Въпреки многобройните опити на "Сметливий" екипажът на турския риболовен кораб не е осъществил радиовръзка с руските моряци и не е отговорил на специалните визуални сигнали и на сигналните ракети, посочи пресслужбата на руското министерство на отбраната.

При приближаването на турския сейнер към руския стражеви кораб на разстояние около 600 метра, за да не бъде допуснат сблъсък на корабите, са били произведени изстрели на разстояние на гарантирано непоразяване.

Веднага след това турският кораб рязко е променил курса си и без да влезе в контакт с руския екипаж е продължил движението си край "Сметливий" на разстояние 540 метра, информира пресслужбата.

По-рано днес руското министерство на отбраната съобщи, че във връзка с инцидента в Егейско море зам.-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов е повикал в министерството турското военно аташе Ахмет Гюнеш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!