Русия заприлича на Иран

OFFNews 12 януари 2015 в 12:42 17674 16

Някогашното американско посолство в Иран.

Ако раздробим фактите от по-новата история на Русия и ги смесим в блендер, ще получим поразителна прилика с историята на Иран, пише журналистът от Радио Свобода Дмитрий Волчек.

Всички съставки са налице - провал на прозападния курс, масово бягство на интелигенцията от страната, икономика, основана на износа на нефт, мракобесие, което се превръща в държавна идеология, корупция, падаща валута, цензура, политически репресии, домашни арести на лидерите на опозицията, международна изолация, посочва приликите Волчек.

Според него в момента в Русия се случва тихомълком консервативна революция, подобна на тази в Иран от 1979 г.

Журналистът отбелязва, че както в Москва, така и в Техеран интернет цензурата е нелогична - в Иран са блокирани и безобидни за режима сайтове - например думата analytics се приема като порнография.

Неотдавна в Иран беше подготвен законопроект, който предвижда наказание за тези, които разхождат кучетата си на публично място. Наказанието е 74 удара с камшик или глоба от почти 4000 долара. По улиците на Техеран не видях нито едно куче. Отношението към животните е признак не само за това колко едно общество е цивилизовано, а и за неговото психическо здраве. И че Русия полудява беше видимо две години преди началото на войната с Украйна, когато разни копелета-убийци на кучета започнаха да хвърлят отрова из парковете, а чиновниците, в това число и собственикът на лабрадора Кони, се правеха, че това не ги засяга, пише Волчек.

Тревожа се за консервативния преврат, който се случва сега в Русия. Страхувам се, че победното шествие на руската пролет ще завърши с хиджаби и публични назидания на собствениците на кучета. И нямам ни най-малко понятие как този кошмар може да бъде предотвратен, коментира журналистът от Радио Свобода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!