Русия разширява офанзивата срещу "Макдоналдс"

OFFNews 22 август 2014 в 18:53 6920 12

Руските служби за контрол над храната обявиха, че ще правят изненадващи проверки в заведенията на "Макдоналдс" из цяла Русия, съобщи Би Би Си.

Проверките идват, след като Роспотребнадзор затвори временно 4 ресторанта на веригата в Москва. Затварянето на заведенията от своя страна се случва на фона на все по-обтегнатите отношения между Запада и Кремъл и санкциите тип "око за око, зъб за зъб".

Хранителният регулатор отрече проверките да са политически мотивирани, като изтъкна, че срещу американската верига има подадени оплаквания. "Макдоналдс" се защити, че храната му е с най-високо качество и желае проверките да бъдат направени така, че да не попречат на удобството на милионите му клиенти в страната.

"Съществува подозрение, че проблемите на "Макдоналдс" са в следствие на това, че той е един от символите на Америка", коментира кореспондентът на Би Би Си в Москва Стив Розенберг.

Руски депутати са призовали за проверки и в други щатски марки като "Бъргър кинг" и KFC. "Изглежда, че ако не обществото, то властимащите са изгубили апетита си към американска храна", добавя Розенберг.

Държавната "Риа Новости" докладва, че Роспотребнадзор се готви да заведе дело срещу "Макдоналдс" заради нарушения на здравните и предпазни норми, но веригата за бързо хранене отказа да коментира въпроса.

Американският ресторант заяви, че е готов на всякакви проверки, които ще бъдат извършени изненадващо в област Свердловск, в Татарстан, във Воронежка област и в Московска област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!