Русия осъдена да плати 3 млн. евро заради трагедията в Беслан (обновена)

ОFFNews 13 април 2017 в 11:26 8611 4

Снимка Коммерсант

Европейският съд по правата на човека обяви, че е имало „сериозни пропуски“ в реакцията на Русия при трагедията в Беслан през 2004 г., при която загинаха над 330 души, предава Би Би Си. 

Руските власти са получили информация, че е планирано нападение, но „не е направено достатъчно, за да бъде попречено на подготовката“, като дори охраната на училището не е била подсилена, обяви Съдът.

Русия е осъдена да плати над 3 млн. евро на роднините на жертвите - 2,995 млн. евро обезщетение за морални щети и 88 хил. евро за съдебни разходи.

Компенсация ще получат около 400 души, посочва ТАСС.

На 1 септември 2004 г., по време на откриването на учебната година, в 1-во училище в Беслан чеченски сепаратисти взеха на 1000 души заложници във физкултурния салон на училището.

При щурма на руските спецчасти на третия ден от обсадата загинаха 334 души, сред които и 186 деца. 

Засега няма подведен под отговорност за намесата, която мнозина описват като хаотична и с прекомерна сила. Няма развитие и на  руското разследване. Затова близо 400 души са подали жалба до съда в Страсбург. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11058

2

piton

13.04 2017 в 12:59

"Руските власти са получили информация, че е планирано нападение, но „не е направено достатъчно, за да бъде попречено на подготовката“, като дори охраната на училището не е била подсилена, обяви Съдът."

Много професионални действия на руските служби и МВД! Молодци! Сигурно така са действали и в Санкт Петербург, ако не са си го организирали те самите де!

Добре, че поне 3 млн. евро са нищо за руската държава, могат да продължават с антитерористичните мерки в стил "получаваме предупреждения, ама не ни пука"!
 
X

Да помогнем на украинските деца!