Русия обмисля забрана за внос на чужда техника

OFFNews 20 октомври 2014 в 19:14 8772 8

Руското правителство обмисля да забрани на държавните предприятия да внасят оборудване за автомобили и в областта на тежката индустрия, съобщи „Коммерсант“.

Забраната за внос ще засяга всички фирми, които имат над 50% държавно участие.

Идеята на промяната е на вицепремиера Игор Шувалов и на Федералната служба за управление на държавна собственост. Ако тази промяна бъде приета, тя ще влезе в сила до края на годината.

Според експерти фирмите в сферата на металургията и сходните индустрии няма да бъдат засегнати особено, тъй като в тях се използва предимно руска техника, а основната конкуренция е от производители от Китай.

Големите вносители на автомобили също няма да са особено засегнати, тъй като държавни фирми рядко купуват западни марки, уточниха специалистите.

Ако промяната влезе в сила обаче, това може да се окаже проблем за разработването на петролните полета в Якутия и северните области. От „Транснефт“ обясняват, че в този случай няма да могат да внасят качествени камиони, които да издържат на условията.

На 21 октомври влизат в сила и разширените санкции на Русия за внос на месо, мазнини, субпродукти и др. от страните в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови