Русия: Кризата в Македония е планирана отвън

OFFNews 28 април 2017 в 21:44 6667 4

Снимка RFE/RL

Според Русия сблъсъците в Македония са планирани отвън. Това стана ясно от позицията на руското външно министерство, публикувана на сайта на ведомството. 

Безредиците в македонския парламент започнаха в четвъртък, след като социалдемократите и албанските партии гласуваха да изберат албанец за председател на Събранието.

"Русия е дълбоко обезпокоена от събитията в Македония. На 27 април загубилата на последните избори опозиция на практика направи опит за преврат в страната, избирайки председателя на Собранието с груби нарушения на установените процедури", се казва в позицията. 

"Официалните представители на ЕС след редица европейски страни и САЩ незабавно приветстваха "новия председател" на парламента, бивши полеви командир от проалбанската т.нар. "Народна освободителна армия". Такава мълниеносна координирана реакция несъмнено е свидетелство за това, че случилото се е планирано предварително, с негласното съгласие на "външните контрольори" на македонската опозиция. Това отново потвърждава тезата, че главната причина за настоящата вътрешнополитическа криза в Македония е грубото вмешателство във вътрешните работи на тази страна. Налице е безцеремонна манипулация на волеизлеянието на гражданите с цел да се отстрани от власт законното правителство", допълват оттам. 

"Развитието на събитията по този сценарий и опитите да се измени страната на основата на т.нар. "тиранична платформа" заплашват увеличаване на напрежението, отиване към ситуация на конфликт, в това число на междуетническа основа", подчертават от ведомството. 

Според Москва решението на ситуацията може да бъде намерено само по пътя на диалог вътре в страната в рамките на конституционно-правовия ред. Необходимо е да се прекрати всякакъв външен натиск върху страната и да се позволи на политическите сили в Македония сами да определят бъдещето на страната, посочват от министерството. 

Позиция за ситуацията в Македония обявиха и от Държавния департамент на САЩ. 

"Съединените щати остро осъждат насилието и нападенията над членове на македонския парламент, които последваха избирането на Талат Джафери за председател на парламента. Съединените щати призовават македонските власти да гарантират сигурността на всички членове на парламента, да разследват нападението и да потърсят отговорност от онези, които извършиха насилие", каза говорителят на ведомството, цитиран от Ройтерс и БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови