Румънският премиер в капана на преврат от своите

Мая Младенова 15 юни 2017 в 15:03 2189 0

Сорин Гриндяну

Управляващата Социалдемократическа партия (PSD) в Румъния сне доверието от премиера Сорин Гриндяну и кабинета му, които сама излъчи.

Това най-вероятно ще е краят на правителството, което дойде на власт през януари т.г., макар до момента министър-председателят да отказва да подаде оставка.

Решението за оттегляне на политическата подкрепа от изпълнителната власт бе взето в сряда при ревизия на постигнатото. Партията реши, че правителството на Гриндяну не се справя с управленската програма, в която са залегнали сериозни икономически реформи.

PSD e готова да излъчи нов министър-председател, всички министри в настоящия да разписали оставките си, обяви лидерът на партията Ливиу Драгнеа.

Според самия Гриндяну, цитиран от "Дойче веле", много от реформите в програмата на кабинета му са дългосрочни за изпълнение и е трябвало да бъдат предприети до 2018 г. и дори по-късно. Той обвини Драгнеа в междуличностен конфликт и жажда за власт. И намекна, че би подал оставка, ако президентът Клаус Йоханис насрочи парламентарни консултации и посочи негов заместник от PSD.

Това не е първото изпитание пред премиера Гриндяну въпреки краткия му престой на поста. По-рано тази година страната бе залята от многохилядни протести след опит (засега неуспешен) на правителството да декриминализира голяма част от злоупотребите с власт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови