Рожденият ден на Путин може да бъде обявен за национален празник

ОFFNews 03 октомври 2014 в 11:24 8835 22

Снимка "Известия"

Рожденият ден на руския президент Владимир Путин, 7 октомври, може да бъде обявен за национален празник в Русия. На него ще се чества "Денят на учтивите хора", поддържали реда по време на референдума и присъединяването на Крим през март, пише "Известия".

Става дума за законодателна инициатива, която още не е одобрена, но вече се коментира в страната. Идеята е празникът да бъде посветен на хората с военно снаряжение без опознавателни знаци, изиграли своята роля за анекса на новата територия към Руската федерация. 

Според зам.-министъра на отбраната Николай Панков военните поделения в Русия също одобряват идеята на депутата от Държавната дума Игор Зотов.

Терминът "учтивите хора" (вежливые люди) се появи след изострянето на ситуацията в Украйна. Тогава, в края на зимата, неизвестни хора в камуфлажни облекла поеха контрола над ключовите обекти в Крим - Министерския и Върховния съвет, щаба на бреговата охрана, летищата в Симферопол и Севастопол, държавната компания за телевизия и радио "Крим", припомня изданието. Очевидци посочваха, че хората с военни униформи нямат опознавателни знаци, не коментират откъде са дошли, но се държат "много учтиво". По-късно президентът Владимир Путин призна по време на "пряка линия", че "учтивите хора" са от въоръжените сили на Русия.

"7-ми октомври, на рождения ден на президента Владимир Путин, е идеалната дата за Деня на учтивите хора, защото той ще бъде изцяло посветен на смелостта на руския народ и на истината", заявява пред "Известия" депутатът Игор Зотов.

Референдумът се проведе на 16 март, а според официалната информация 96,77% от взелите участие във вота гласуваха за независимост на Крим и присъединяване към Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!