Путин прибра войските си от границата с Украйна

OFFNews 04 март 2014 в 09:32 10492 38

Руският президент Владимир Путин заповяда на войските и съединенията, участвали във военни учения през последните дни в близост до Украйна, да се върнат в базите си. Провеждането на военните маневри се оценява като успешно.

Путин нареди в сряда изненадваща инспекция на войските във военните области на запад, недалеч от Украйна, и в централната част, за да се установи бойната им готовност. Операцията трябваше да продължи до 3 март и в нея бяха мобилизирани 150 000 войници.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу уточни, че операцията не е свързана със събитията в Украйна. Редица подобни инспекции бяха извършени след завръщането на Путин в Кремъл през 2012 г. Последната беше насочена към войските в Далечния изток и се състоя през юли м. г.

Междувременно Би Би Си съобщи, че се очаква върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън да разговаря днес в Мадрид с руския външен министър Сергей Лавров за кризата в Украйна.

В същото време стана ясно, че сваленият от власт президент на Украйна Виктор Янукович в официално писмо е поискал Кремъл да изпрати военни части, които да възстановят закона и реда в страната му, съобщава АП. Информацията беше огласена на заседание на Съвета за сигурност.

Посланикът на Москва в ООН Виталий Чуркин дори е раздал писмото на своите колеги. Искането на Янукович за руска интервенция е от 1 март.

В писмото си сваленият президент обвинява Запада, че подклажда изблиците на насилие, които са довели до преследване по етнически, езиков и политически признак. По тази причина Янукович моли колегата си Владимир Путин да се намеси, за да се възстанови реда и законността в страната.

Чуркин обяви на заседанието, че съгласно спогодбата за Черноморския флот Русия има право да разположи в Крим до 25 000 души. В момента Москва не е нарушила тази спогодба и нейните действия се съгласуват с автономните власти в Крим.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че военното придвижване на Русия в Крим нарушава международното право. Той не пропусна да отбележи, че никоя страна няма право да изпраща войски в друга, освен ако не е била провокирана.

Обама посочи, че САЩ разглеждат серия от икономически и дипломатически стъпки за "изолация на Русия". САЩ прекъснаха и преговорите за търговски инвестиции и военно сътрудничество с Москва заради кризата в Крим. Пентагонът също обяви, че преустановява сътрудничество с руските военни заради кризата с Крим.

Съветът на НАТО се събира на извънредно заседание по искане на Полша. Варшава смята, че кризата в Крим е заплаха за Алианса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!