Протести в Иран срещу санкциите на Тръмп заради балистичните ракети

Оffnews 10 февруари 2017 в 16:52 2991 0

Снимка Ройтерс

Стотици хиляди иранци се събраха в центъра на Техеран, за да протестират срещу санкциите върху ирански граждани и компании, наложени от САЩ заради тестове на балистични ракети, извършени в края на януари, предаде "Ройтерс".

Протестите съвпаднаха и с годишнина от Иранската революция от 1979 г., когато бе свален подкрепяният от САЩ шах Мохамед Реза Пахлави и монархията в Иран бе премахната. 

Протестиращите носиха плакати с надпис "Смърт за Америка", а полицейска група пускаше революционни песни, допълва агенцията. 

Държавната телевизия показа кадри на хора, които потъпкват снимка на Тръмп на централна улица в Техеран.

Протестиращите нодеха иранския флаг, както и още плакати с надписи: "Благодарим, г-н Тръмп, че показа истинското лице на Америка".

В началото на месеца Щатите наложиха санкции срещу 13 лица и 12 компании от ислямската република заради изпитание на балистични ракети.

Още в предизборната си кампания Доналд Тръмп критикуваше остро смекчената позиция на Щатите спрямо Техеран. Републиканецът се закани да разтрогне подписаното през лятото на 2015 г. споразумение за ядрената програма на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови