Прогонено сираче осъди осиновителката си

Вероника Шербанова 18 май 2012 в 11:06 1467 0

Артем Савелев. Снимка: gazeta.ru
Артем Савелев. Снимка: gazeta.ru

Американка беше осъдена да плаща издръжка и компенсации на деветгодишния си осиновен син, след като се отказала от него и го изпратила самичък в родината му.

Медицинската сестра Тори Хансен от щата Тенеси осиновила 7-годишното русначе Артем Савелев през септември 2009 г. Седем месеца по-късно, през април 2010 година, жената го качила на самолета от САЩ обратно за Москва само с бележка, написана от нея, раница с дрехи и руски паспорт с американска виза.

В писмото си до Министерството на образованието Тори пишела, че детето е неуравновесено и жестоко. От поведението му личали сериозни психологически проблеми. Върнала го, защото служителите в детския дом, от който било взето момчето, я били излъгали за състоянието му.

През юли миналата година международната агенция WACAP, която била посредник при осиновяването на Артем, подала иск срещу жената, която не изпълнила задълженията си към детето.

Съдебното решение, че Тори Хенсен носи отговорност за 9-годишното дете, е взето още през март, но тогава съдията от Тенеси не се произнася за размера на компенсацията, която жената трябва да заплати. Делото непрекъснато било отлагано и продължило много повече от предвиденото, защото Тори Хенсен така и не се явила в съда. Тя обяснила отсъствието си с това, че е напуснала щата и се е преместила в Калифорния.

Вчера е взето и окончателното решение на съда в Тенеси за размера на дължимото от Хенсен. Тя трябва да заплати на Артем компенсации в размер на 58 000 долара и ежемесечна издръжка от хиляда долара. Медицинската сестра дължи също така 29 000 долара на агенцията за осиновяване и 63 000 долара разноски по делото.

В момента 9-годишното дете живее в SOS-Детски селища, където за него се грижи 56-годишната Вера Егорова. С Артем живеят още три момчета и две момичета. Егорова работи като професионален приемен родител от 1996 година. Според нея детето е добре и няма никакви психически проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови