Пребитият бесарабски българин гласувал срещу парцел за църква на Украинска патриаршия

OFFNews 29 май 2017 в 07:48 5388 0

Снимка БНТ

Украински националисти са пребили, залели с "Гранофурин" и изхвърлили в кофа за боклук представител на българската общност в страната, който е общински съветник в Белгород.

Нападението се случва преди седмица около сградата на Общинския съвет, където се разглеждал въпросът за предоставянето на земя на непризнатата от никого Украинска патриаршия.

Пострадалият е Василий Кащи, който е гласувал срещу отдаването на парцел за строителство на православна църква на непризната от никого Украинска патриаршия.

Група активисти от една от местните управляващи партии - "Народен фронт", е нападнала Кащи, информира Дарик радио, като се позовава на Антон Кисе, президент на Асоциацията на българите в Украйна. Той допълва, че се е обърнал към Службите за сигурност на Украйна и към губернатора на Одеска област с искане нападението на евромайданците да бъде разследвано.

След няколко дни председателят на асоциацията на местните българи и депутат в украинския парламент Антон Кисе се обърнал към службите за сигурност, съобщи самият той пред радиото.

„Хората са мирни тук. И не само българите, това е миролюбив край, живеят много националности и народности и никога не е имало конфликти, никога. Цари мир и съгласие. Тук най-многобройните българи по численост са бесарабските българи и в такива ситуации те изразяват своята позиция”, каза още той.

Появи се информация обаче, че всичко това е част от хибридната война на Русия срещу България и че това е фалшива новина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови