Потвърдиха използването на зарин при химическата атака в Сирия

ОFFNews 20 април 2017 в 13:55 5016 3

Неоспорими резултати от лабораторни анализи сочат към използването на зарин при химическата атака над сирийския град Хан Шейхун, твърдят от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХИ). 

На събрание в Хага в сряда генералният директор на организацията Ахмет Юзюмджю заяви, че аутопсиите на три от жертвите показват наличие на следи от зарин и подобно на зарин вещество. Пробите са анализирани в две лаборатории на ОЗХИ и по думите му резултатите са неоспорими.

Досега невропаралитичният газ се спрягаше като най-вероятният химикал, причинил смъртта на близо 90 души, сред които и голям брой деца. 

Западните страни обвиняват режима на сирийския президент Башар Асад. Именно химическата атака доведе до ракетния удар на американската армия над сирийската база "Шейрат" в провинция Идлиб на 7 април. 

Същевременно Дамаск, заедно с основният си партньор Москва, отрича обвиненията и прехвърля вината върху опозиционните групировки. Според руската армия сирийски самолети са поразили складове на бунтовниците, откъдето е изтекъл смъртоносният газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови