Полиция нахлу в HSBC – банката, избрана от Горанов за новия заем

OFFNews 18 февруари 2015 в 13:30 6185 14

Снимка http://flickrhivemind.net/

Швейцарската полиция проверява клона на банка HSBC в Женева в рамките на разследване на пране на пари, съобщи Би Би Си.

Прокурори обявиха, че разследват HSBC Private Bank (Швейцария) и "неизвестни лица, заподозрени в пране на пари" в големи размери.

HSBC обяви, че "съдейства на швейцарските власти".

Полицейската акция идва повече от седмица след журналистическото разследване, публикувано в няколко вестника, което разкри, че банката помага на заможни клиенти да укриват доходи от данъчните власти в страните си.

HSBC публикува на цяла страница в няколко издания извинение, свързано с обвиненията.

Главният директор на швейцарския клон на банката Франко Мора заяви миналата седмица, че са били закрити банкови сметки на клиенти, които "не отговарят на високите ни стандарти".

Мора добави, че разбирането за тези бизнес практики е напомнило, че старият бизнес модел на швейцарското частно банкиране вече не е приемлив.

В рамките на журналистическото разследване бяха посочени 1100 души, които от 2010 г. досега са укривали данъци. 74 от тях са българи, за които българските власти не дават никакви подробности, нито имена.

Миналата седмица от HSBC признаха, че са отговорни за минали грешки по отношение на контрола, но заявха, че сега политиката им е основно променена.

Банката е изправена пред криминално разследване в САЩ, Франция, Белгия и Аржентина.

Банка HSBC е една от банките, с които финансовият министър Владислав Горанов сключи договор на 6 февруари във връзка с тегленето на нов заем в размер на 8 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!