Пазачът на Аушвиц осъден за съучастие в убийството на 300 000 евреи

OFFNews 15 юли 2015 в 14:05 6687 9

Снимка AP

Германски съд присъди 4 г. затвор на бившия пазач на нацисткия лагер Аушвиц. 94-годишният Оскар Грьонинг е осъден за съучастие в убийството на най-малко 300 000 евреи.

Грьонинг, известен като "счетоводителя на Аушвиц", е отговарял за преброяването на конфискуваните вещи на затворниците. Днес той признава "морална вина".

Адвокатът му твърди, че той не е подпомогнал извършването на геноцид, но прокурорът оспорва твърдението с аргумента, че той е помагал за безпроблемното функциониране на лагера.

Грьонинг е един от последните нацисти, които се изправят пред съда.

Делото беше гледано в северногерманския град Люнебург, където бяха изслушани свидетелските показания на няколко души, които са оцелели от лагера на смъртта. То повдигна въпроса дали хората, които са имали минимална роля в извършването на геноцида, но не са убивали евреи, трябва да бъдат признати за виновни за извършването на престъпление.

Грьонинг реши да говори публично за своята роля в Аушвиц, което е необичайно за останалите нацисти, които са били съдени досега. Той заяви, че ще говори, за да накара да замълчат онези, които отричат съществуването на Холокоста.

"Видях газовите камери. Видях крематориума, казва той през 2005 г. пред Би Би Си. "Бях на рампата, когато бяха избирани (хората, които да умрат в газовите камери)"

Повече от един милион души, повечето от които евреи, живели в Европа, умират между 1940 и 1945 г. в Аушвиц в окупираната Полша. Комплексът започва да се строи през 1940 г. и обхваща 40 кв. км. Около 1 милион евреи са убити в лагера. Другите жертви са роми, хора с увреждания, хомосексуалисти, дисиденти, поляци и съветски затворници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!