Парламентът на Шотландия каза не на Брекзит

OFFNews 07 февруари 2017 в 21:15 5662 3

Шотландският парламент отхвърли плана на британския премиер Тереза Мей за излизане от ЕС, предадоха Ройтерс и БТА. Това стана с огромно мнозинство. Вотът обаче е юридически необвързващ.

В началото на февруари правителството на Великобритания публикува Бялата книга, в която представя на парламента своя план за излизане на страната от състава на ЕС. Документът беше представен пред депутатите от министъра по въпросите, свързани с Brexit Дейвид Дейвис.

В изказването си той подчерта, че в нея е представена гледната точка на премиера на „независима“ Великобритания. Там се посочва също, че за Обединеното кралство е изключително важно да излезе от единния европейски пазар и да постигне „споразумение за свободна търговия“ с ЕС.

По думите на министъра, британските власти ще представят и допълнително законодателство, което да уреди контрола върху миграцията.

Бялата книга е официално правителствено издание, в което министерският кабинет описва в подробности процедурата по излизането на страната от ЕС. Така се слага край на догадките за това какъв ще бъде сценарият, избран от Лондон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови