Папата пристигна на двудневна визита в Египет

OFFNews 28 април 2017 в 17:19 1716 0

Снимка AP, архив

Папа Франциск пристигна днес на двудневно посещение в Египет, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Визитата идва три седмици след атентатите в християнски коптски църкви в страната на Палмова неделя (Цветница), които отнеха живота на най-малко 46 души. Отговорност за тези атаки пое "Ислямска държава".

По-рано тази седмица главата на Римокатолическата църква изрази надежда, че визитата му в Египет ще спомогне за мира и ще насърчи диалога и помирението с ислямския свят, отбелязва Ройтерс.

В самолета на път за Кайро папата каза, че това "ще бъде посещение на единството и на братството", предаде Франс прес.

"Визитата ми ще продължи по-малко от два дни, но пък програмата ще е много интензивна", отбеляза Франциск. Той допълни, че "във връзка с това посещение очакването е специално, заради факта, че поканата дойде от президента на Египет, от патриарха на коптите и от великия имам на (университета) "Ал Азхар".

На летището на египетската столица папата бе посрещнат от премиера Шериф Исмаил, от водещи християнски духовници и от войници от президентската гвардия, съобщи Асошиейтед прес.

Папата премина по червен килим до ВИП салона на летището. Там две деца, момиченце и момченце, му подариха букети с цветя.

Улиците в района на мисията на Ватикана в Кайро са затворени. Колите във въпросния район в египетската столица са вдигнати, а на пешеходците не се позволява да се задържат дълго време.

Покрай пътя, по който преминава кортежът на папата от летището до центъра на Кайро, хора приветстваха Франциск с плакати с надпис "Папата на мира е в Египет на мира".

Египетският премиер придружи папата до президентския дворец, където той бе приет от президента Абдел Фатах ас Сиси, предаде ДПА.

По-късно днес Светият отец ще говори на международна конференция, посветена на мира по света. Домакин на форума ще бъде най-прочутият сунитски ислямски научен център в света - университетът "Ал Азхар".

За днес е планирана и среща на Франциск с коптския патриарх Тавадрос Втори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови