Основателят на Уикипедия пуска сайт за борба с фалшивите новини

OFFNews 25 април 2017 в 18:35 3568 3

Основателят на Уикипедия Джими Уелс ще пусне сайт, който ще има за цел да се бори с фалшивите новини, пише "Гардиън", цитиран от БТА. 

"Уикитрибюн е новини от хората за хората. За пръв път професионални журналисти и обикновени граждани ще могат да работят заедно на равни начала, да пишат за събитията в момента, в който се случват, да ги редактират онлайн с подкрепата на цялата общност, която ще проверява и препроверява фактите", заяви Уелс.

Уелс уточнява, че новият сайт е негов собствен проект и не е свързан със сайта Уикипедия или фондацията Уикимедия.

Уикитрибюн ще помества новинарски материали, както и текстове, аудио- и видеофайлове от интервюта. Ще бъдат отразявани както политически теми от САЩ и Великобритания, така и по-специализирани теми от науката и технологиите. 

Подобно на Уикипедия новият проект на Уелс ще е със свободен достъп.

Сайтът тръгва днес с кампания за набиране на средства с предварителна продажба на месечни "пакети за подкрепа" за финансиране на първите журналисти. Първият брой ще дойде скоро след това.

Въпреки че сайтът се лансира в навечерието на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни, Уелс казва, че мотивацията за проекта му е дошла от САЩ.

"Един мой познат ме убеждаваше да дам на Тръмп 100 дни преди да си съставя мнение за него, обаче още в първия ден Келиан Конуей изрече крилатата си фраза за "алтернативните факти". Това бе моментът, в който реших да действам", заяви основателят на Уикипедия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

25.04 2017 в 22:04

Хем платени лъжи.

23293

1

Стефан

25.04 2017 в 19:30

Да бе. Щото в педивикията има малко лъжи, и то нарочно.