Орбан-изация: 3 млрд. евро за съседите на Сирия ще спрат потока бежанци

OFFNews 12 септември 2015 в 09:30 5426 8

Виктор Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан предложи ЕС да даде 3 млрд. евро на съседните на Сирия държави за справяне с бежанския поток, който не спира в Европа.

Орбан смята, че ако се бие мощна финансова инжекция на Ливан, Турция и Йордания, то бягащите от войната сирийци ще предпочетат по-близките и далеч по-безопасни пътища към мира.

Орбан ще предложи официално идеята си на следващата среща на върха на ЕС.

Унгария е една от последните стъпки на бежанците от Близкия Изток преди да те да тръгнат на запад към Германия, Франция и на север към Швеция.

Орбан издигна телена ограда на границата си със Сърбия в опит да спре прииждащите хора, но това не спря потока - 150 000 бежанци са отишли в Унгария през тази година.

Нова стъпка към ограничаването на потока от хора от страна на Унгария е, че всеки нелегално преминал бежанец ще бъде арестуван.

Докато властите в цяла Европа умуват как да спрат потока от бежанци, то днес в редица големи градове на Стария континент ще има митинги и шествия в подкрепа на мигрантите.

Междувременно Германия е мобилизирала 4000 от армията, които да се справят с огромните потоци от хора. Управляваната от канцлера Меркел държава е европейската страна, приела най-много бежанци към този момент.

Този уикенд се очаква в Германия да пристигнат близо 40,000 души - двойно повече бежанци, отколкото миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови