Наръчник за живота на жените в "Ислямска държава"

ОFFNews 05 февруари 2015 в 20:18 14067 7

Снимка Syriadeeply.org

Жени поддръжнички на "Ислямска държава", наричащи себе си "Бригадите Хансаа", публикуваха дълъг текст на арабски, който обяснява как се живее на територията на терористичната групировка, съобщи Би Би Си.

Текстът е насочен предимно към жени от Саудитска Арабия и Персийския залив, като ги кара да се присъединят към ИД. Освен това той развенчава митове и отговаря на въпроси относно организацията.

Материалът е преведен на английски в Лондон с цел неговото противодействие.

"Смята се за законно едно момиче да бъде оженено на 9-годишна възраст", пише в текста, като се добавя, че "най-чистите момичета ще бъдат венчани на 16 или 17 г."

От момента на омъжването им насетне жените трябва да се "скриват от погледа", като подкрепят халифата в сянка.

В доклада се посочва, че жените не бива да са назадничави, ами трябва да бъдат образовани - особено що се отнася до всеки един аспект на религията, но само между 7 и 15-годишна възраст.

"Западният модел на еманципираната жена, която напуска дома си, за да работи, се провали, тъй като жените нямат никакви дивиденти от идеята за равенство с мъжете освен кавги", пише в материала.

Според тях модните бутици и салоните за красота са работа на Иблис - на дявола.

Наръчникът е доста различен от обикновените послания на европейските джихадистки, които публикуват войнствени мнения в социалните медии. От него ставя ясно, че основната роля на жените в ИД не е да се бият, ами да подкрепят своите съпрузи вкъщи, включително да отглеждат децата им.

Голяма част от написаното се опитва да вмени мнението, че животът на жените в ИД е напълно нормален, като подчертава, че "държавата не е забранила нищо". Въпреки това момчетата и момичетата са били разделени в различни училища.

Т.нар. столица на ИД - Рака, е описана като "рай за мигрантите", където семействата живеят "недокосвани от глад, студ и вятър".

"Национализмът да върви по дяволите, в Рака няма националности, чеченецът е приятел на сириеца, а саудитецът е съсед на казахстанеца", твърди написаното.

Наръчникът предупреждава жените в страните около Персийския залив, че са изправени пред варварство и диващина. Той обяснява, че това включва жените, които работят заедно с непознати мъже в магазини, които слагат своя снимка на личните си документи, които следват западни специалности във висшите училища и кандидатстват в "университети на покварата" в саудитския град Джида.

Текстът продължава атаката си срещу Саудитска Арабия, като нарича телевизиите там "канали на проституция и поквара", а жените писателки са заклеймени като "пропаднали жени". Западните преподаватели в държавата пък са категоризирани като шпиони, които разпространяват "своите отровни и скверни атеистични идеи".

В материала не е посочено нищо за масовото заробване на язидски цивилни или за трафика на малолетни момичета, набучването на глави на колове по пътя за Рака или за хвърлянето на гейовете от върха на блокове.

Цялостното послание на наръчника е да накара жените в Саудитска Арабия и другите страни около нея да избягат от своя предполагаем неправилен живот и да емигрират в утопията, наречена "Ислямска държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови