Над 2,5 млн. са вече подписите за нов референдум във Великобритания

OFFNews 26 юни 2016 в 09:22 10907 29

Над 2,5 млн. са вече подписите в онлайн петиция, която настоява за провеждане на нов референдум за излизане от Европейския съюз. 

Уебсайтът на Камарата на общините, където е поместена петицията, снощи блокира заради активното участие. 

Петицията настоява и за въвеждането на ново правило - ако гласувалите за или против Брекзит са по-малко от 60 процента, а избирателната активност - под 75 процента, трябва да има нов референдум.

По закон за разглеждане на петиция в парламента са необходими 100 000 подписа, така че депутатите може да разгледат искането следващата седмица.

На референдума в четвъртък привържениците на напускането на ЕС спечелиха с 52 процента при 72 процента участие на гласоподавателите.

Малко след това лидерите на Ирландия и британската провинция Северна Ирландия отхвърлиха призива на партията Шин Фейн да се организира референдум за обединяване на острова след решението на британците за излизане от ЕС.

Ирландският парламент, който е вече във ваканция, ще бъде свикан на спешна сесия в понеделник заради британското решение. 

След паниката на световните пазари след новината за Брекзит, днес стана ясно, че Агенция Moody's е понижила перспективата за кредитния рейтинг на Великобритания от стабилна на негативна, като има възможност в бъдеще да бъде още понижен. 

Според агенцията започва продължителен период на несигурност, който може да има отрицателни последици за средносрочните перспективи за растеж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12294

27

ЕСССР

26.06 2016 в 13:44

Само 2 милиона ли? Вчера аз се подписах 12 пъти. Днес ще пусна още 20тина подписа.

77927

24

El Commandante

26.06 2016 в 13:18

Начи Проф, не е ли смешно как улисани около гласуването на Брекзита, медиите пропускат нещо много важно случило се по същото време и имащо в дългосрочен план много по-сериозни последствия върху света като цяло-срещата между Си и Путин.
Мани договорите и взаимните инициативи на обща стойност около 50 милиарда, далеч по-важно е споразумението за сътрудничество в областта на глобалната сигурност и по-просто казано-за сдържане на амбициите на страни изживяващи се като глобален хегемон.

Лоши дни за черния вашингтонски маймуняк...

77927

23

El Commandante

26.06 2016 в 13:04

The losers´ propaganda war is full swing, they are trying to steal peoples´choice.