Началото на Брекзит вече е факт

ОFFNews 29 март 2017 в 15:35 4158 3

След 44 години членство в Европейския съюз, днес стартира процедурата за излизане на Великобритания от блока. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск получи официалното писмо, подписано по-рано от британския премиер Тереза Мей, с което започва двугодишният процес по член 50 от Лисабонския договор за уговаряне на условията за отделяне от ЕС. 

В писмото се определят седем принципа за предстоящите преговори между кралството и 27-те държави членки на ЕС:

1. Трябва да общуваме едни с други конструктивно и уважително, в духа на честно сътрудничество 

2. Трябва винаги да поставяме гражданите ни на първо място

3. Трябва да работим за осигуряване на всеобхватно споразумение

4. Трябва да работим заедно, за да сведем до минимум прекъсването и да осигурим максимална сигурност 

5. Трябва да обърнем внимание на уникалните отношения на Обединеното кралство с Република Ирландия и значимостта на мирния процес в Северна Ирландия

6. Трябва да започнем технически разговори за конкретни области в политиката възможно най-скоро, но да приоритизираме най-големите предизвикателства 

7. Трябва да продължим да работим заедно, за да развием и защитим нашите споделени европейски ценности

"В съответствие с исканията на хората, Обединеното кралство напуска Европейския съюз. Това е исторически момент, от който няма връщане назад", заяви Мей, цитирана от "Гардиън" в реч пред парламента.  

Премиерът потвърди, че правата на европейските граждани във Великобритания ще бъдат приоритетни и повтори думите на лидери от ЕС, че кралството не може да подбира и да остане част от единния пазар без да допуска и свободно придвижване. Мей за пореден  път заяви, че държи процесът по напускане на ЕС да бъде гладък и подреден. 

"Знаем, че ще има последици от това, че Великобритания напуска ЕС", каза министър-председателят в речта си пред парламента. 

В изявление на Европейския съвет се казва, че първата стъпка на ЕС ще бъде да се определят принципи за преговаряне с Великобритания. 

"В тези преговори Съюзът ще действа като едно цяло и ще запази своите интереси. Нашият пръв приоритет ще бъде на сведем до минимум несигурността, причинена от решението на Великобритания, за нашите граждани, бизнеси и държави членки. Затова ще започнем да се фокусираме върху всички ключови споразумения своевременно", пише в изявлението. Великобритания вече ни липсва, каза председателят Доналд Туск. 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови