На рождения си ден Кастро разкритикува Обама и благодари на Куба

OFFNews 13 август 2016 в 20:23 5276 1

Фидел Кастро.

Днес 90 години навършва живата кубинска легенда Фидел Кастро. По повода в страната и в столицата бяха организирани изненадващо скромни, но все пак уважителни празненства и събития, които да ознаменуват юбилея. 

Самият Кастро публикува реч по повода, в която благодари на своите народ и държава и отново разкритикува Барак Обама, съобщи "Ню Йорк Таймс".

"Искам да изразя своята най-дълбока благодарност за проявеното уважение, за пожеланията и почитта, с които бях удостоен през последните дни, и които ми дават силата да се отплатя с някои идеи, които ще изпратя на партийните дейци и съответните организации", пише той.

Той разказва за своите детство и младост в Източна Куба, описвайки геологията и растителността в региона, където е живял, без да пропусне да спомене и за смъртта на баща си, малко преди победата си през 1959 г. над подкрепяния от САЩ президент Фулхенсио Батиста.

Накрая Кастро се връща към настоящето, за да критикува Обама, който явно е разгневил революционера при посещението си в Куба, при което американецът призова кубинците да очакват бъдещето. Седмица след визитата Фидел Кастро написа остро писмо, в което призовава Обама да прочете кубинската история, обявявайки, че "нямаме нужда от империята, за да ни даде нещо".

В сегашното си писмо той упрекна президента на САЩ, че по време на посещението си в Хирошима през май не е поднесъл американските извинения за атомните бомби, пуснати над Япония.

За последно революционерът се появи пред народа си през април на закриването на конгреса на Кубинската комунистическа партия. Тогава той призова хората да се придържат към социалистическите идеали, докато отношенията между Куба и САЩ се нормализират.

Междувременно десетки хиляди кубинци емигрират в Щатите, след като забраните за напускане на страната и посещението в САЩ бяха вдигнати. Масовата емиграция засяга най-вече високо образованите професионалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12696

1

Санд

14.08 2016 в 06:07

"...той призова хората да се придържат към социалистическите идеали, докато отношенията между Куба и САЩ се нормализират."
А след това не е необходимо повече от подобни идеали.