Мирните преговори за Сирия започват на 23 януари

ОFFNews 04 януари 2017 в 14:25 3315 1

Договорените от Русия и Турция мирни преговори за разрешаване на конфликта в Сирия ще стартират на 23 януари в казахстанската столица Астана, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от агенция Анадолу.

По думите на Чавушоглу обаче планираните преговори могат да се провалят, ако започналото на 30 декември примирие в близкоизточната страна не се задържи. 

"Ако не можем да спрем увеличаващите се нарушения, мирният процес в Астана може да се провали", каза министърът.

Той обвини поддръжниците на режима на Башар Асад, включително ливанската Хизбула, за нарушенията на обявеното преустановяване на огъня. В понеделник представители на сирийската опозицията заплашиха, че ще блокират мирните преговори, ако правителствените войски и шийтските сили, подкрепени от Иран, не спрат офанзивата си край Дамаск.

Още преди обявяването на примирието руският президент Владимир Путин бе водил разговори с казахстанския президент Нурсултан Назарбаев, за да могат преговорите да се случат в Астана. 

Турският първи дипломат е заявил пред руските представители, че кюрдската Партията на Демократичния съюз и военното й крило Отряд за защита на народа няма да са включени в преговрите.

Чавушоглу отново коментира темата за американската подкрепа за Отряда за защита на народа в Сирия. Докато Анкара смята двете формации - отряда и партията - за част от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и ги определя като терористични, за Вашингтон единствено ПКК е терористична организация. Според Турция САЩ предоставят оръжие на Отряда, но Щатите отричат обвиненията. 

"САЩ е важен съюзник, ние имаме сътрудничество в почти всяка сфера. Въпреки това истината е, че изпитваме криза в доверието към САЩ", заяви Чавушоглу. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови