Масови екзекуции в КНДР за гледане на телевизия и притежаване на Библията

OFFNews 11 ноември 2013 в 20:55 15107 19

Стадионът във Вонсан - една от арените за екзекуциите.
Стадионът във Вонсан - една от арените за екзекуциите.

Властите на Корейската народно-демократична република (КНДР) са екзекутирали публично 80 души. Това съобщиха южнокорейски медии, които се позовават на „запознат със ситуацията анонимен източник, заслужаващ доверие”, предаде „Франс прес“.

Според източника на 3 ноември в Северна Корея са проведени публични екзекуции в седем града без столицата Пхенян. Властите в източния пристанищен град Вонсан събрали 10 000 души на местен стадион, за да присъстват на разстрела на осмина осъдени, пише южнокорейския вестник „Чунан илбо". В публикацията се посочва, че смъртните присъди са издадени за относително леки престъпления – гледане на южнокорейски телевизии, публикуване на клипове с порнографско съдържание и притежаване на Библията. Местното законодателство предвижда смъртни присъди за участие в заговор срещу управляващата партия или тероризъм.

Осъдените мъже и жени са били екзекутирани с картечници, а сред хилядите зрители по трибуните на стадионите е имало и множество деца.

Международната организация на севернокорейските емигранти NKIS съобщава, че преди няколко месеца е постъпила информация за планове на правителството да проведе серия публични екзекуции.

 

През август светът беше потресен от екзекуцията на бившата приятелка на лидера на КНДР Ким Чен Ун. Заедно с младата жена бяха разстреляни още 11 души. Всички те били признати за виновни в произвеждане и разпространение на порнографски материали.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!