Марихуаната е големият победител от изборите в САЩ

Николаос Цитиридис 09 ноември 2016 в 15:23 23212 7

Дали защото искат да преглътнат Тръмп като президент , или просто за кеф, жителите на щатите Калифорния, Масачузетс и Невада гласуваха "за" легализацията на марихуаната за лична употреба в допитване, проведено заедно с президентския вот в САЩ снощи.

Други няколко щата пък дадоха път на медицинската марихуана, а западните медии определиха резултата от тези допитвания като "най-голямата победа на реформата за марихуаната от години".

Пет щата гласуваха да легализират марихуаната за лична употреба. Разрешена ще бъде в Калифорния, Масачузетс и Невада. В щата Мейн все още очакват резултатите от големите градове. Единствено Аризона каза "не" на марихуаната за лична употреба.

Четири щата гласуваха за легализирането на марихуаната за медицинска употреба. 3 от тези щати гласуваха "за" - Арканзас, Флорида и Северна Дакота. В Монтана също процентът "за" води, като там се очаква мерките за медицинската употреба да бъдат вече по-свободни.

Резултатите от референдума показват една вече ясно очертаваща се тенденция - в САЩ идеята за употреба на марихуана за лични цели е не само заразна, а и крайно печеливша. Само за миналата година в Колорадо, които легализираха тревата през 2012 година, от данъци спечелиха 140 млн. долара.

В Калифорния живее 12% от американското население, а щатът е най-силен икономически в САЩ. Легализирането на марихуаната там би могло да накара федералното правителство да размисли относно приложенията на растението, отбелязва Washington Post.

Не се знае обаче каква политика ще предприеме новият президент на САЩ Доналд Тръмп. Администрацията на Обама сякаш с бездействието и безгласието си по темата помагаше, но огромната въпросителна остава с встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

Още през 90-те години публичните изяви на Тръмп показват, че е "за" легализирането не само на марихуаната, а на всички наркотици. За него това бил единствен изход от "войната срещу наркотиците". С годините това явно се е променило, като през 2015 той заявява, че това трябва да бъде решено щат по щат. Ще видим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

6

El Commandante

09.11 2016 в 22:25

Дотогава докогато хероина е забранен, аз съм ОК.

Тревата е безвредна, макар че ми става лошо от нея, а ЛСД и ДМТ трябва да бъдат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ в определен период...

10047

4

Васко Кънев

09.11 2016 в 17:30

Браво!

25665

3

Victimized

09.11 2016 в 16:24

Един истински социализъм би се вслушвал в това какво иска обществото и ако не е някоя тотална глупост като гей бракове, регистрирането на повече от един пол, права за марсианците и така на татък , да ги разрешава и РЕГУЛИРА.
Вие мишчици не разбирате нищо, за вас социализъм е просто дума, която обвързвате с тоталитаризъм, но за щастие има хора които мислят с главата си ....