Маккейн за санкциите на Кремъл: Е, ще се простя с пролетната си ваканция в Сибир

OFFNews 21 март 2014 в 10:50 15356 15

Американският сенатор Джон Маккейн, който влезе в списъка на Кремъл за налагане на санкции на американски държавници, отговори иронично на намеренията на руските власти.

"Предполагам, че това означава, че пролетната ми ваканция в Сибир се отлага, загубил съм от акциите си в „Газпром“ и тайната ми банкова сметка в Москва е замразена“, каза Маккейн в свое изявление.

Сенаторът обясни, че няма да променя позицията си относно Украйна и Крим. "Независимо от това, аз няма да прекратя усилията си в името на свободата, независимостта и териториалната цялост на Украйна, включително Крим", каза Маккейн.

Заедно с на него, Москва смята да наложи санкции и на Каралайн Аткинсън - заместник на съветника на американския президент по национална сигурност, Даниел Пфайфър - съветник на американския президент, Бенджамин Роде - съветник на американския президент, Джон Байнер - председател на Палатата на представителите на Конгреса, Робърт Менендес - председател на сенатския комитет по външна политика и сенаторите Мери Ландрю, Гари Рид, Даниел Коутс.

Подобни изявления направиха и други двама от нарочените от Кремъл. "Ако отстояването на демокрацията и суверенитета в Украйна означава да съм санкциониран от Путин, приемам“, коментира в Туитър Джон Менендес. Джон Байнър пък отговори с: "Горд съм да бъда включен в списъка на онези, които желаят да се изправят срещу агресията на Путин".

Руското правителство обяви, че санкциите, насочени към Маккейн и други представители на Сената и Белия дом, са в отговор на санкциите, които САЩ наложиха срещу 20 „високопоставени длъжностни лица в Русия“.

„Ние нееднократно предупреждавахме, че използването на санкциониращи инструменти е нож с две остриета и като бумеранг ще удари по самите САЩ. Въпреки това американската страна, изглежда, продължава сляпо да вярва в действеността на подобни методи, взети от арсенала на миналото, и не иска да признава очевидното: жителите на Крим по демократичен път в пълно съответствие на международното право и Устава на ООН гласуваха за съединяването с Русия, която уважава и приема този избор ”, се казва в изявление на руското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!