Ланс Армстронг: Печелих с допинг "Тур дьо Франс"

15 януари 2013 в 13:52 3316 1

Ланс Армстронг Снимка: EPA/БГНЕС
Ланс Армстронг Снимка: EPA/БГНЕС

Легендарният Ланс Армстронг призна, че е използвал допинг. Това се случи пет месеца, след като антидопинговата агенция на САЩ USDA отне всичките му 7 титли от колоездачното състезание „Тур дьо Франс“.

Армстронг, който тогава категорично отрече да е приемал забранени стимуланти, е признал в интервю за Опра Уинфри, че това се е случвало, пише в. "USA Today".

Интервюто все още не е излъчено по телевизия CBS. Това ще се случи в четвъртък, 17 януари.

Не се посочва какви стимуланти е използвал Армстронг.

„Говорих с Ланс Армстронг над два часа и половина. Той дойде ГОТОВ“, написа Уинфри в профила си в социалната мрежа Twitter. Неин говорител отказа да разкрие подробности от разговора.

41-годишният американец, който сложи край на кариерата си през 2011 г., винаги е отричал обвиненията за употреба на забранени стимуланти. Никога не е давал и положителна проба за допинг. Въпреки това USADA му наложи доживотно наказание – той няма право да участва в състезания по колоездене. Бяха отнети и седемте му титли от „Тур дьо Франс“, спечелени между 1999 и 2005 г. Спортистът загуби също всички медали и премии, получени от 1 август 1998 г. до края на спортната му кариера.

Армстронг загуби спонсорите си въпреки първоначалните официални изявления на някои от тях, че продължават да го подкрепят и вярват в почтеността му въпреки наказанието.

След интервюто Ланс Армстронг поднесе извиненията си към членовете на фондацията му Livestrong, която подпомага болни от рак и техните семейства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови