Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Кой е Еманюел Макрон - фаворитът за Елисейския дворец?

ОFFNews 24 април 2017 в 11:53 3777 5

Снимка Mutualité Française/Flickr

Първият тур на президентските избори във Франция приключи и резултатите оправдаха проучванията и прогнозите, изпращайки на решаващ балотаж на 7 май отявления евроскептик Марин льо Пен от крайнодесния "Национален фронт" и центристкия кандидат Еманюел Макрон. И докато Льо Пен често намира място в медиите с дръзките си изказвания и планове за Франция, то Макрон в съпоставка остава на заден  план. Въпреки това именно той се нареди на първото място сред 11-те кандидат-президенти. Какво обаче трябва да знаем за него? 

За разлика от опонента си в борбата за президентския пост - Марин льо Пен, чийто баща е популярна, макар и противоречива политическа фигура, основател на "Национален фрон", корените на Макрон не подсказват по нищо, че един ден той ще е на крачка от Елисейския дворец.  Макрон е роден през 1977 г. в северния град Амиен в семейството на лекари и в ученическите години, според близките, интересите му са насочени по-скоро към литературата. В училище Еманюел Макрон се среща и със съпругата си, но за разлика от повечето сходни истории, разликата е, че Бриджит Троньо не е съученичка, а 24 години по-възрастната му учителка. На 16 г. Макрон се заканва да се ожени за нея и по-късно го прави. 

Новият фаворит завършва образованието си в Националното висше училище по администрация, престижно учебно заведение, откъдето са излезли трима президенти на Франция - Валери Жискар д'Естен, Жак Ширак и настоящият държавен глава Франсоа Оланд. 

След завършването си Макрон работи като инспектор в министерството на финансите, след което и като инвестиционен банкер. Влиза в политиката именно под крилото на Оланд, първоначално като член на екипа му. Член е на социалистическата партия от 2006 до 2009 г., след което остава независим до август 2016 г., когато напуска поста си като министър на икономиката и основава партия "Напред!".

Почти новобранец в политиката, ако бъде избран, 39-годишният Макрон би станал най-младия президент във френската история. Но освен с възрастта си, той разбива представите за държавен глава и с факта, че не принадлежи към основните политически сили. 

Политическата му програма е проевропейска и уравновесена между лявото и дясното, което липсва при останалите кандидати и му печели поддръжници. Обещанията му включват план за инвестиции на стойност 50 млрд. евро, които да бъдат вложени, сред други сфери, в преминаването към възобновяеми източници на енергия и в инфраструктурата. Кандидат-президентът има намерение също така да намали безработицата от сегашните 9,7% до 7 на сто, както и да понижи данъците за бизнеса.

Като единствената алтернатива на радикалната Льо Пен, Макрон привлече подкрепата на мнозина видни политици във Франция, след които и някои от отпадналите кандидат-президенти. Именно затова анализатори смятат, че Еманюел Макрон ще обедини вота против "Национален фронт" и по този начин ще стигне до президентския пост.  







Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

5

Denis Rizanov

24.04 2017 в 14:58

Добре де, кое от посоченото от мен не е вярно. Ми тва са фактите бе. Това е ЕВЕНТУАЛНО следващият френски президент. Сарко си ходеше с един разселен от екипа, който му носеше едно специално сандъче да стъпва на него, та да се вижда над микрофоните като спичори пред камерите.
Тоя сега ше си оди с бабата и ше дундурка чужди внуци.
Тва е живота. Радост и задължения.
Днес си президон, утре премамон.
Мдам.
Както казва един литературен герой: "Кой е.е, кой носи?"
Свиквайте с "реалиите" и евроценностите.

23293

4

Стефан

24.04 2017 в 13:12

Човек без нито една политическа идея, хомункулус, породен от кво да е, стига да е против Льо Пен.
А да го видим след няколко месеца на парламентарните избори. Там няма да му е достатъчно същото, за да спечели:)

42249

3

Denis Rizanov

24.04 2017 в 13:11

Кой е Еманюел Макрон - фаворитът за Елисейския дворец?
Кой, кой...
Еми един нещастане бабоеб, направил от нетрадиционната си ориентация и екстравагантни сексуални предпочитания политическа кариера.
Ето кой е.
Собствени деца не е отгледал, но за сметка на това иа 7 доведени внучета.
Френска му работа.

23293

2

Стефан

24.04 2017 в 12:47

Е, кой е, политически фоторобот е, и толкова.
Чисто политтехнологическа врътка.