Китай обмисля финансова помощ за раждане на второ дете

OFFNews 28 февруари 2017 в 16:07 3299 1

Китай обмисля отделяне на финансова помощ за подкрепа на семействата при раждане на второ дете. 

Обмислянето на стъпката идва след отмяната на забраната за второ дете в семейство, която влезе в сила през 2016 г. Причина за обмислянето на новата мярка обаче е, че много китайски семейства не се решават на второ дете заради финансови затруднения, съобщи управляващата Китайска комунистическа партия, цитирана от БТА. 

В анкета, проведена през 2015 г., близо 60% от участвалите в запитването семейства са заявили, че са решили да нямат второ дете поради икономически причини. Поради тази причина правителството обмисля да се справи с проблема чрез отпускане на парични помощи при раждане на второ дете. 

След отмяната на забраната за повече от едно дете в семейство в Китай са се родили 17,8 млн. деца - с 1,3 млн. повече в сравнение с 2015 г.

По думите на Ван Пъян, зам.-ръководител на Държавния комитет по здравеопазването и ограничаването на раждаемостта, този показател отговаря изцяло на очакванията на властите, но правителството трябва още да работи по въпроса.

"Право на второ дете има всяко семейство в Китай, но възможността да си го позволи стана важен фактор, който подкопава това решение", заяви той. 

Китай пое твърда линия за ограничаване на раждаемостта в средата на 70-те години на миналия век. За раждане на второ дете в семейство родителите бяха наказвани с глоби, уволнения от държавни учреждения и предприятия, както и изключване от Комунистическата партия. 

През последните години китайските власти започнаха да смекчават режима - първоначално с разрешение на някои семейства да имат второ дете и с пълна отмяна на забраната от 1 януари миналата година. 

Според демографските прогнози новото законодателство ще позволи до 2050 г. броят на трудоспособните хора в Китай да нарасне с 30 милиона. А населението на страната - в момента към 1,38 милиарда души, постепенно ще нараства до 2030 г., когато ще стигне връхна точка - 1,45 милиарда жители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

28.02 2017 в 19:00

Дай им на тия да регулират нещо. По възможност по схемата "след дъжд качулка".

Голяма работа е Китай ама за още по-голяма се мисли и затова изтърва един след друг исторически шансове да стане световен център.