Китай: Не сме пускали голи снимки на сайта на българското МВнР

OFFNews 13 декември 2013 в 10:18 3514 1

Китай отрече обвинението за хакерски атаки срещу компютърните системи на Външно

Снимка Gustavo Molina/sxc.hu

Китай отрече обвинението за хакерски атаки срещу компютърните системи на Външно

 

Китай отрече обвиненията, че са проникнали в компютърните системи на външните министерства на България, Чехия, Унгария, Латвия и Португалия, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Опровержението дойде във вторник чрез информационната агенция "Синхуа" в отговор на обвинения от калифорнийска фирма за компютърна сигурност.

Компанията FireEye обяви, че е проследила серия компютърни атаки срещу външните министерства от 2010 г. досега, извършени от китайски хакери. Това е ставало с вирус в имейл, приканващ потребителите да разгледат голи снимки на Карла Бруни-Саркози – съпругата на бившия френски президент Никола Саркози. Отварянето на мейлът с “голата Карла Бруни” давало на хакерите достъп до компютърните мрежи, в които участва потребителят. Според компанията атаките са били извършвани със знанието на китайските власти.

"Американската фирма за компютърна сигурност се е радвала да разиграва, че има киберзаплаха от Китай, но техните така наречени доказателства не са сигурни, а подложени на съмнение от много професионалисти", заяви Хонг Лей, говорител на външното министерство на Кинай, цитиран от "Синхуа".

В деня на публикуването на обвинението във в. "Ню Йорк таймс" от Външно коментираха за OFFNews, че към момента нямат данни за подобна дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови