Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как невероятна случайност събра 4-годишно мигрантче с майка му

ОFFNews 24 ноември 2016 в 15:19 6969 3

Снимка AFP

Изгубено 4-годишно момиче, пропътувало само разстоянието от Северна Африка до Италия, ще бъде събрано с майка си след невероятно стечение на обстоятелствата. Историята на Умух от Кот д'Ивоар разказва Ройтерс.

Майката на Умух я взела от семейството на баща й в Кот д'Ивоар, за да я спаси от женско обрязване в родината й. Те обаче се разделили, когато майката оставила момичето със своя приятелка в Тунис, за да се върне до дома си, за да взема оставени вещи.  Когато въпросната приятелка видяла възможността да отпътува за Италия, тя го направила и взела детето със себе си, но след това го изоставила. По-късно момиченцето било спасено и отведено на италианския остров Лампедуза, където никой от другите пътуващи от лодката не го познавали. 

Полицейският инспектор Мария Волпе, позната също така като "мама Мария" заради това, че се грижи за изоставени деца-мигранти, взела Умух от острова. Детето било травмирано и не можело да общува със служителите. Оттам момичето е откарано в центъра за деца в Палермо. Обратно в Лампедуза обаче се случва нещо невероятно.  

Няколко дни по-късно в приемния център на острова пристигат група мигранти, спасени край бреговете на Либия, а сред тях е 8-годишната Насанде с майка си и брат си. Докато разговаряла с майката ръководителката на центъра Марилена Кефала дала мобилния си телефон на момичето, за да си играе. Преглеждайки снимките в него Насанде забелязала познато лице. "Това е Умух, това е Умух", казала Насанде. 

Оказва се, че двете момичета се срещнали в Тунис. Чрез Фейсбук Кефала успяла да издири роднини на Умух, живеещи във Франция, които предали телефонен номер на майката на изгубеното дете.

"Плачеше от радост, когато й казах, че дъщеря й е в безопасност и жива", разказва Мария Волпе. Майката обяснила, че побегнала с детето, за да го спаси от обрязване и зашиване на половите органи.  Предстои да им бъде направен ДНК тест преди да бъдат събрани.

"Когато видиш очите на дете, които са толкова малки, това докосва сърцето ти", казва Волпе. "Бързо те грабват, превръщаш се в базата им за сравнение. Но за мен беше чест да свърша работата си с любов и човечност", допълва служителката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

3

SC

24.11 2016 в 20:34

„за да я спаси от женско обрязване в родината й“
Цивилизация, майна.
 
X

Подкастът на OFFNews