Извънредни дебати в ЕП за ареста на Навални

OFFNews 19 януари 2021 в 07:24 1613 0

Извънредни дебати ще се проведат в Европейския парламент днес по повод ареста на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Евродепутатите ще приемат резолюция. 

Точката бе приета като извънредна в дневния ред на пленарната сесия, след като Навални бе арестуван при завръщането си в Москва в неделя вечер.

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейския парламент Давид Сасоли осъдиха задържането на руския опозиционен лидер и призоваха за незабавното му освобождаване. Сасоли заяви, че евродепутатите са готови да го поканят в Европарламента и определи ареста му като "обида за международната общност и за Европа, която е помогнала да бъде спасен живота му".

Председателят на външната комисия на Европейския парламент Дейвид МакАлистър и докладчикът за Русия в Европарламента Адрюс Кубилюс настояха ЕС да засили санкциите срещу руски официални лица и да разшири техния мащаб. Те напомниха, че ЕС разполага с инструмента за глобален санкционен режим за човешките права и не трябва да се колебае да го използва при необходимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови