Израелски самолети удариха складове на Хизбула в Сирия

ОFFNews 27 април 2017 в 12:59 3350 10

Израелски самолети нанесоха удар по оръжеен склад на ливанската шиитска организация Хизбула, разположен до международното летище в Дамаск, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА, като се позовава на източник от разузнавателна служба на страна в региона и сирийски бунтовници.

В склада се съхранява оръжие, което Иран редовно изпраща с търговски или военно-транспортни самолети, посочил източникът, пожелал анонимност.

Сирийският президент Башар Асад е подкрепян в продължаващата шеста година гражданска война от Русия, Иран и регионални шиитски милиции, включително Хизбула, която е близък съюзник на Техеран и заклет враг на Израел, отбелязва агенцията.

Израелският министър на разузнаването Израел Кац, който е на посещение в САЩ за срещи с правителствени служители, заяви по израелското военно радио: "Мога да потвърдя, че инцидентът в Сирия напълно съответства на политиката на Израел да действа за предотвратяване на изпращането на модерни оръжия на Хизбула през Сирия от Иран". Министърът не пожела да посочи повече подробности, но припомни изявлението на израелския премиер, че "всеки път, когато получим разузнавателна информация за планирано изпращане на модерни оръжия на Хизбула, ние ще действаме".

Двама високопоставени представители на бунтовнически групировки в района на Дамаск съобщиха, че пет ракети са ударили оръжеен склад, използван от подкрепяни от Иран милиции.

По-рано днес близката до Хизбула ливанска телевизия Ал Манар съобщи, че въздушните удари са засегнали складове и резервоари за гориво, но няма човешки жертви.

Иранската телевизия Ал Алям, цитирана от ТАСС, съобщи, че израелски самолети са атакували военна база край сирийската столица. В резултат на нападението е избухнал силен пожар.

Сирийската агенция САНА съобщи, че израелски самолети са атакували "армейска позиция", разположена югозападно от летището в Дамаск, предадоха Франс прес и ТАСС. Според САНА, която се позовава на сирийски военен източник, самолетите са изстреляли няколко ракети, намирайки се в небето над окупираните Голански възвишения. Източникът добавил, че в резултат на последвалите експлозии са нанесени материални щети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

15

ELPIDA

28.04 2017 в 22:53

OK, благодаря.

29216

14

Лопе де Вега

28.04 2017 в 14:52

Елпи, преводът ти е точен по смисъл. Мързи ме да погледна откъде е, но си мисля, че е от Числа. Не знам какъв е споменатият символ "Чаи". Накрая - не ми се вярва талмудистите да са се добрали и тук!:)

Съвсем накрая - дано Професорът ме извини, че се бутам и аз в първа група.

Поздрав!

26179

13

ELPIDA

28.04 2017 в 13:07

Лопе, тоя дето е чукнал минуса на Професора
сигурно е някой Талмудист.

26179

12

ELPIDA

28.04 2017 в 12:01

Професоре,въпрос към Вас :
Това стих от Второзаконието ли е, от Тора?
На арамейски ли е символа "Чаи"?
Означава ли стихът , казвам го хипотетично -"...давам ви живота и доброто, смъртта и лошото..."?

10812

9

Скандинавец

27.04 2017 в 15:12

"Руското ПВО дето не дава и птичка да прехвръкне ..."
.....
Сигурно са се съсредоточили върху птичките и там може би имат по-добър успех.

29216

6

Лопе де Вега

27.04 2017 в 14:12

Там нещата са стигнали до "два свята..." преди 70 години. Преди 69 години единият от тези светове се е нахвърлил със силата на четири държави, подкрепяни от още двайсетина, върху другия и до днес продължават при удобен случай и по различни начини да се нахвърлят, но...

Ам Исраел хай!

Поздрав!