Израел взема сурови мерки против „терора на ножовете“

OFFNews 14 октомври 2015 в 14:38 4181 1

Безредици

Снимка Ройтерс

Палестинец хвърля камъни по полицейски сили пресекли границата на Газа.

Правителството на Израел разреши на полицията да изолира части от Ерусалим в опит да спре серията палестински нападения – преди всичко с хладно оръжие, която продължава вече над 10 дни, предаде Би Би Си. На спешно заседание е решено в града да бъдат разположени и войници.

Властите са готови също да разрушават къщите на палестински нападатели и да ги лишават от правото да живеят в Ерусалим.

В понеделник министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху беше предупредил, че страната няма да се огъне пред "терора на ножовете". Но извънредните мерки са взети, след като вчера общо трима израелци са убити и над 20 ранени в Ерусалим и в централната част на страната.

В града двама души, идентифицирани като палестинци, са били застреляни от полицията, след като атакували със стрелба и ножове автобус, в който убили двама и ранили няколко пътници. Трети израелец е починал, след като бил преследван и намушкан в друга част на Ерусалим.

Един палестинец е убит по време на безредици във Витлеем, на Западния бряг на р. Йордан според цитирани от Би Би Си медици.

Нетаняху е възприел и по-твърд език спрямо президента на палестинската автономия Махмуд Абас, като го предупредил „да спре да лъже и да подстрекава“. Същевременно от Абас са недоволни и бунтуващите се палестински младежи, и войнственото движение Хамас, базирано в Газа.

Почти всекидневни са от началото на месеца палестинските атаки с ножове; в резултат десетки израелци са ранени или убити. Убити са и няколко от нападателите и не по-малко от 18 други палестинци, тъй като в ескалиращото напрежение избухнаха ожесточени сблъсъци в източен Ерусалим, на Западния бряг и около границата с Газа.

Атентаторите обикновено са много млади, един от онези, които полицията застреля преди няколко дни, беше на 15 години, друг на 16.

В масовите сблъсъци палестинците хвърлят камъни и коктейли „Молотов“, и търкалят против израелските сили запалени автомобилни гуми. От ивицата Газа на два пъти бяха изстрелвани ракети. Поне веднъж Израел отговори с въздушни удари.

Миналия петък, според АФП, беше най-лошия ден на насилие в Газа след войната с Израел от миналото лято, в която загинаха над 2200 души 100 хиляди останаха бездомни.

Пред ескалиращото насилие лидерите на Хамас, а и наблюдателите заговориха за „трета интифада“. Думата буквално означава „въстание“, а международна популярност придоби през 1987 г., когато в Палестина започнаха продължителни бунтове на младежи, въоръжени главно с камъни и прашки. Второто такова надигане беше след 2000 г.

Камъни хвърчат и сега, но вълната намушквания на случайно срещнати хора е „нова мода“ в Палестина. Досега само веднъж нападение с нож е извършено от евреин – 17-годишен младеж, който рани в петък в град Димона двама палестинци и двама израелци от арабски произход.

Премиерът Нетаняху тогава бързо осъди посегателството, загрижен че насилието може окончателно да излезе извън контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови