Италия пристъпва към фаза 2 в стратегията си срещу Covid-19 (обновена)

И там, и в Испания смъртните случаи намаляват, а това дава надежда, че пикът отшумява

OFFNews 06 април 2020 в 12:18 17397 1

Италия обмисля пристъпването към втора фаза в стратегията си за справяне с Covid-19, след като в неделя отчете най-ниския си брой на смъртните случаи за денонощие в сравнение с последните повече от две седмици, предава "Ройтерс". През това време преживяваше пик на заразените и смъртните случаи, повече от месец населени места бяха поставени под блокада и се очаква сега режимът там да бъде облекчен.

След няколко дни с окуражаващи данни здравният министър Роберто Сперанца оповести серия от мерки за фаза №2, които да започнат да намаляват ограниченията за гражданите, преди страната да се върне напълно към нормалния си начин на живот. Те включват по-мащабно тестване на населението за коронавирус и запазване на препоръките за социално дистанциране, за да може местната здравна система да бъде облекчена, като се осигури плавно нарастване на броя заразени, а също и да се печели време до евентуалното разработване на ваксина. Не на последно място, фаза 2 цели възобновяване на икономиката.

"Предстоят трудни месеци. Задачата ни е да създадем условия, при които можем да живеем с вируса" най-рано докато бъде разработена ваксина - казва министърът пред в. La Repubblica.

Националната блокада, ограничаваща силно движението на хората и замразила икономическата активност, ще продължи най-рано до 13 април, но се очаква удължаването ѝ. Сперанца казва, че е твърде рано да се каже кога може да бъде вдигната.

Жертвите на коронавируса в Италия са 15 887 при общо заразени 128 948 души. Напълно излекувани са 21 815. Починалите на Апенините са близо 1/4 от всички смъртни случаи в света вследствие на усложнения от вируса, но увеличението с 525 в неделя е най-малкото от 19 март насам.

И все пак, предупреждава министърът, не намалявайте бдителността си, стойте у дома - съветват италианските власти.

Испания, с най-големия брой потвърдени случаи в Европа, също отбелязва спад, който дава надежда, че пикът отминава. Официалните данни показват, че смъртните случаи за денонощие намаляват за четвърти пореден път. В неделя те са 637, а това е най-малкият брой починали от около две седмици насам. По-малко са и заразените.

Все още има дълъг път до преодоляването на кризата и правителството все още препоръчва носенето на маски на обществени места, след като карантината бъде вдигната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

1

order

06.04 2020 в 14:37

А дали, както казва доц. Мангъров, италианците не вървят по по-правилният път добили са нужният имунитет, а ние ще трябва да почваме всичко от начало и то няколко пъти, жертвите може и да са повече, но за по дълго време.....