Италианският президент свидетелства по дело срещу мафията

OFFNews 28 октомври 2014 в 14:31 2454 1

Джорджо Наполитано

Италианският президент Джорджо Наполитано свидетелства по дело срещу висши държавни чиновници, обвинени в това, че са водили тайни преговори със сицилианската мафия през 90-те години на миналия век, съобщиха световните агенции.

Прокуратурата в Палермо е повдигнала обвинения срещу политици и висши чиновници за това, че са преговаряли с босове на мафията след убийството на висшия магистрат Джовани Фалконе, съпругата му и трима охранители през 1992 г.

Сред обвиняемите по делото са бившия вътрешен министър Никола Манчино и един от най-големите мафиотски босове Салваторе Рина.

Според обвинението готовността на държавните власти да преговарят с мафията е довела до бомбени атентати, в един от които е убит магистрата Паоло Борселино.

По това време Джорджо Наполитано е бил председател на долната камара на парламента, а прокуратурата притежава писма, които доказват, че той е знаел за преговорите с мафията.

На изслушването не са допуснати журналисти. След заседанието адвокатът на Салваторе Рина обяви, че също е изявил желание да разпита Наполитано, но засега не е ясно дали съдът ще разреши това.

89-годишният Джорджо Наполитано е давал досега писмени показания, но за първи път свидетелства в съда.

Изслушването на Наполитано обаче може да навреди на имиджа му, независимо от това, че не е сред обвиняемите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови