Груевски: Ще има предсрочни избори в Македония

ОFFNews 22 март 2017 в 17:17 3138 0

Снимка БГНЕС, архив

"Много ясно и директно посочихме, че има външна намеса при създаването на кризата в Република Македония. Абсолютно неприемлива е намесата на чуждите посланици при сформирането на правителство, както и ролята на Специалната прокуратура, която е инструмент на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ и на определени външни сили за натиск и рекет срещу политици, журналисти и медии", каза в съобщение от партията Никола Груевски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ за срещата с еврокомисаря по разширяване Йоханес Хан от снощи, предава БГНЕС.

От щаба на партията казват, че срещата на Груевски с Хан е продължила повече от 3 часа.

Партията на бившият министър-председател на Македония обвинява Социалдемократическия съюз на Зоран Заев за блокирането и отлагането на провеждането на местните избори и не скрива разочарованието си от отказа на ЕК да осъди т.нар. "Албанска платформа" и намерението на определени центрове да пречупият и елиминират партията с цел тотално преформатиране на държавата.

"През изминалите години ВМРО-ДПМНЕ направи огромни крачки за преодоляване на политическата криза, но с тези ходове и добра воля беше злоупотребено....На последните избори се стигна до политическа измама. На тях не бе представена "Албанска платформа", а сега тя е условие за съставяне на нов кабинет", пише в съобщението и се подчертава: Мнозинството от македонския народ не може да бъде оставено в опозиция и без право на участие в ръководството на страната при вземането на ключови решения за бъдещето на държавата, зачитайки правата на всички нейни граждани.

"Предсрочни избори ще има, но колкото по-бързо се състоят, толкова по-добре за Република Македония. Трябва да се използва възможността те да бъдат проведени заедно с местните, в най-кратки срокове, за да се сложи край на дългогодишната криза, която в този момент не може да бъде решена", се казва в края на съобщението. 

Социалдемократическия съюз на Македония събра множество негативи и стана причина за протести в страната заради т. нар. "Албанска платформа", която предвижда промяна в Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като втори официален език в съседката ни.

Хиляди граждани излязоха по улиците на съседката ни в знак на недоволство срещу съставянето на коалицията на Социалдемократическия съюз на Македония и албанските партии в страната, които предвиждат промяната.

В началото на месеца македонският президент Георге Иванов отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на Социалдемократическия съюз с председател Зоран Заев.

В свое обръщение Иванов казва, че няма да връчи мандат за съставяне на правителство на партии, които нарушават единството на страната.

Според него след проведените избори на 11 декември избори чужда държава, визирайки Албания, и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната, чиято цел е да постави Македония като заложник на Албания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови