Германските медии: Ритникът в метрото разпалва антиромски настроения в България

OFFNews 19 декември 2016 в 11:23 14536 8

Случаят с ритната жена в берлинското метро разпалва настроения срещу ромите, пише германският вестник "Ди Велт".

Изданието публикува материал, посветен на случая и на реакциите, които той е предизвикал в България и на медийното му отразяване.

В статията се отбелязва, че в България се е наблегнало прекалено много на етническата принадлежност на замесения в случая български гражданин, което според материала е следствие на дълбоко вкоренени предразсъдъци срещу ромите.

Според вестника тези нагласи са характерни за страните от бившия Източен блок, където според "Велт" има неофициална дискриминация на ромите. Германското издание цитира и мненията на българския психолог Борислав Денчев и Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет.

Вестник "Тагесшпигел" отбелязва, че засега няма данни дали българският гражданин и жертвата, която по произход е от Украйна, са се познавали, нито дали случилото се има някаква предистория.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" излиза с коментарен материал по темата със заглавието "Това засяга всички". В него се акцентира върху ролята на видеонаблюдението, като се призовава то да се използва по-активно при криминални разследвания.

Вестникът приканва германското общество да не губи доверие в правораздавателните органи, защото около случая в берлинското метро са се появили симптоми, че то е подкопано, например с обявяването от частни лица на награда за залавянето на извършителя, съобщава радио "Дарик".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

5

voododoll

19.12 2016 в 11:57

Предразсъдъци?
Аз предлагам да им пратим всички клети братя и сестри, роми, в Германия. Страх ме е обаче да не започне германия 3та световна война, да си анексира Румъния и в центъра да са клетите роми, вместо еврейте от 2рата...

77927

2

El Commandante

19.12 2016 в 11:27

Тая история става все по-комична.
От "Българин ритна германка в метрото" минахме на "Циганин шутира Тимошенко" бахти драмата..
Че и Кънев се намеси, изобщо пълна омеш...

13350

1

torbalancho

19.12 2016 в 11:26

пак ние сме виновни гадни българи