Франция: Льо Пен и Макрон отиват на балотаж

ОFFNews 23 април 2017 в 21:13 15656 14

Еманюел Макрон и Марин льо Пен ще се борят за поста на президент на Франция на втория тур на изборите в страната, показват резултатите от проведения днес първи тур. 

Към 23:30 ч. българско време:
При преброени 30,55 млн. или 63.49% от гласовете Льо Пен води с 23,42%, следвана от Макрон с 22,92%, сочат данни на Министерството на вътрешните работи.

23:01 ч.: 
При преброени 26,9 млн. или 55.9% от гласовете Льо Пен води с 23,78%, следвана от Макрон с 22,66%, сочат данни на Министерството на вътрешните работи.

22:40 ч.:
При преброени 20 млн. или близо 1/2 от гласовете Льо Пен води с 24,38%, следвана от Макрон с 22,19%, сочат данни на френското Министерство на вътрешните работи. Данните не включват големите градове.

На трето място се нарежда кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон с подкрепа от 19,63%, следван от крайнолевият Жан-Люк Меланшон с 18,09 на сто.

22:21 ч.: Лидерът на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен печели симпатиите на 21,9 на сто от французите, докато центристът Еманюел Макрон събира 19,2% от гласовете, съобщава France24, позовавайки се на данни от агенция Ipsos. 

Според първите данни, публикувани минути след приключване на изборния ден, Макрон събираше 23,7% от гласовете, а Льо Пен - 21,7%.Същата битка прогнозират и всички социологически агенции, но с малки вариации в процентните стойности.

Социалистът Баноа Амон изостава с резултат от 6,2%, следван от лидера на партия "На крак, Франция" Никола Дюпон-Енян с 4,9%.

С това се потвърждават досегашни прогнози, както и резултатите от екзитполовете, разпространени по-рано днес от белгийската телевизия RTBF.

Вторият тур на изборите ще е референдум относно глобализма, коментират от щаба на Льо Пен.

"Разгръща се нова страница във френската политика", коментира пред АФП Макрон. За пръв път в съвременната история на Франция до балотаж не стига представител на основните политически сили, отбелязват френските медии.

Марин льо Пен благодари на патриотичните гласоподаватели за исторически резултат и заяви, че задачата й е да защити френската независимост и култура. Французите трябва да се възползват от възможността си, твърди тя. Лидерът на "Национален фрон" коментира заплахите за страната, които по думите й се състоят и в свободната миграция.

"Време е да освободим всички французи от арогантните, които искат да диктуват бъдещето им", каза Льо Пен. В изявлението си тя коментира, че на карта е заложено бъдещето на Франция.


Решаващият втори тур, в който ще се определи кой ще стане следващия държавен глава, ще се проведе на 7 май. 

Според анализатори е крайно вероятно на балотажа гласоподавателите, подкрепили други кандидати, да насочат вота си срещу Марин льо Пен заради изразяваните от нея позиции, включително намерение за изкарване на Франция от еврозоната и ЕС. 

Кандидатът на социалистите Беноа Амон вече обяви, че ще гласува против Льо Пен и за Макрон на втория тур.

Премиерът Бернар Казаньов привоза гласоподавателите да отхвърлят кандидатурата на Льо Пен и да гласуват за Макрон, предава France24. Сходна позиция изразява и външният министър Жан-Марк Еро в Туитър. 

В реч Франсоа Фийон предупреди, че управлението на Льо Пен би довело до излизане на Франция от ЕС и до хаос, затова няма друг избор и той ще гласува за Еманюел Макрон. 

Президентът Франсоа Оланд се е обадил на Макрон, за да го поздрави за успешното представяне, предават френските медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11749

14

либеро

24.04 2017 в 05:12

Кандидатът на социалистите Беноа Амон вече обяви, че ще гласува против Льо Пен и за Макрон на втория тур.

А тук,нашите цоциалисти са за за льоПенка...ебати трагедията!!!!