Европа предпазливо премахва ограничения след чувствително намаляване на случаите на COVID-19

OFFNews 11 май 2020 в 23:25 4822 0

Потвърдените случаи на коронавирус в световен мащаб вече наброяват 4 153 871 души, а починалите - 284 628. В Западна и Централна Европа се наблюдава чувствителен спад на разпространение на епидемията и в броя на смъртните случаи.

През последното денонощие в САЩ са починали 776 души, след като са били диагностицирани с Ковид-19. Това е най-малкият брой жертви за денонощие в страната от март. Белият дом препоръчва всички обитатели на старчески домове в САЩ и персоналът в тях да бъдат изследвани за коронавирус през следващите две седмици. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че очаква някои райони в щата, извън самия мегаполис Ню Йорк, да могат да пристъпят към поетапно завръщане към нормалния живот още този уикенд, предадоха световните агенции. На 15 май изтича разпореждането на губернатора с призив към хората в щата да си останат у дома. За последното денонощие в щата са починали 161 болни от Ковид-19. В щата Ню Йорк има общо над 355 000 случая на зараза и над 26,6 хиляди починали от Ковид-19.

Критикуван заради неяснотите в стратегията си за излизане от изолацията, наложена заради коронавируса, премиерът на Великобритания Борис Джонсън днес се постара да изясни в детайли плана за смекчаване на рестрикциите етап по етап, но неяснотите останаха. Джонсън освен това предупреди, че няма да се поколебае да се върне назад, ако е необходимо. Вчера премиерът обяви в телевизионно обръщение удължаване до 1 юни на изолацията, обявена в края на март, но с леки промени и перспективи за последващо облекчаване на рестрикциите. Планът, който съдържа 50 страници, веднага породи критики. Той включва три детайлни етапа на излизане от карантината. Според него, хората ще могат от сряда, 13 май да се разхождат, пекат на плажа или да излязат сред природата, но при спазване на дистанция. Препоръчва се да се носят маски в магазините и обществения транспорт, да избягват да ползват този транспорт или пиковите часове в него. Препоръчва се дистанционният труд, но онези, които не могат да работят от вкъщи, по-специално работниците в заводите и строителите, са насърчени да се върнат на работа. Карантина се предвижда за пътниците, идващи от чужбина, освен от Ирландия и от Франция, но дата за влизане в сила на правилото не се посочва. Казва се само, че мярката ще влезе в сила в скоро време, но това няма да стане на 13 май, когато стартира първият етап на излизане от изолацията. От 1 юни и в случай на напредък в борбата с пандемията началните училища и някои бизнеси ще могат да отворят врати, спортният сезон да бъде подновен при закрити врата и всяко домакинство ще има правото да посещава друго домакинство.

Третият етап е от 4 юли и предвижда отваряне на пъбове, на фризьорски салони, на храмове и на киносалони.

Броят на починалите от Ковид-19 за последното денонощие във Франция е 263 души, предаде Ройтерс. За сравнение вчера дневният брой беше от само 70 души.

Общо в страната от началото на епидемията починалите са 26 643 по този показател Франция се нарежда на пето място в света след САЩ, Великобритания, Италия и Испания. Днес в страната започна поетапното излизане от 54-дневната изолация, наложена заради коронавируса. То не мина безпроблемно и във френски медии се появиха кадри на претъпкани коли на линията на парижкото метро, обслужваща северните предградия, в които живее работническата класа и потеглила днес с 40 минути закъснение. Подобен проблем е имало на Северната гара, където хората са се опитвали да се качат на влаковете до предградията. Нещата бързо се нормализираха. Но крайната десница и радикалната левица упрекнаха правителството, че не е направило нищо от онова, което е било планирано, за транспортирането на работниците от предградията, в които те живеят. Много хора все още работят дистанционно и в пиковите часове някои метро линии и гари останаха относително празни. Полиция следеше дали се спазва правилото за задължително пътуване с маски.

Италия отбеляза за първи път от 10 март насам под 1000 пациенти в интензивни отделения. За последните 24 часа са починали нови 179 заразени, като общият брой на смъртните случаи е 30 739. Броят на заразените в страната стигна до 219 814 души.

В Испания новите смъртни случаи са 123, което е най-малкият денонощен ръст за последните седем седмици. Общият брой на починалите от началото на епидемията е 26 744. Потвърдените случаи с коронавирус в Испания са нараснали до 227 436 от 224 390 вчера.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 357 до общо 169 575 заразени, след  разхлабване на ограничителните мерки. Нови 22 смъртни случая са регистрирани за последното денонощие, а общият им брой от началото на заразата е 7417. Германският институт "Роберт Кох" съобщи, че "коефициентът на възпроизвеждане", или броят на хората, заразени с коронавирус от един носител на Covid-19, е нараснал до 1,1 пункта. Всяко едно нарастване на този коефициент над нивото от 1 пункт означава, че вирусът се разпространява експоненциално.

Броят на заразените в Русия се повиши с 11 656 от последното денонощие и в момента те са общо 221 344 души. Починалите за денонощие в цяла Русия са 94, от които 56 в Москва. Руският президент Владимир Путин обяви край на неработните дни във всички сектори на икономиката на страната от утре, но някои ограничения заради коронавируса остават в сила.х Президентът обяви и серия финансови помощи за домакинствата и предприятията, включително данъчни ваканции за бизнеса. Държавният глава нареди на правителството да разработи програма за действия за стабилизиране на пазара на труда. По думите му официално регистрираните безработни в Русия вече са 1,400 милиона, което е два пъти повече в сравнение с началото на април.

За втори пореден ден няма починали от Ковид-19 в Гърция, според данни, оповестени днес от гръцкото здравно министерство и цитирани от в."Катимерини". Общият брой на починалите от новия коронавирус в страната е 151 души, като 40 от тях са жени. През последните 24 часа са били потвърдени 10 нови случая на заразени с вируса, с което общият брой на заразените достигна 2 726 души. В интензивни отделения в болниците се намират 32 пациенти с коронавирус. Средната им възраст е 67 години, като повечето имат съпътстващи заболявания. Общо 87 пациенти вече са изведени от интензивните отделения. В страната са направени досега 99 363 теста за коронавируса.

Броят на потвърените случаи на зараза с новия коронавирус в Турция нарасна за денонощие с 1114 души до общо 139 771 души, предаде ТАСС, като се позова на турските здравни власти. Починали са още 55 души и с това общата бройка на починалите възлиза на 3841. Оздравели са 95 780 души. За последните 24 часа са направени 32 722 теста. Турските власти определиха борбата с пандемията в страната като "история на успеха", а Истанбул - като глобален пример в овладяването на коронавируса. Днес министерството ще изпрати писма до 70 страни и започва интензивни преговори по телефона за подновяване на полети и туристически пътувания. Писмото съдържа детайли за новия процес по сертифициране на обекти, отговарящи на новите хигиенни изисквания.

През последните 24 часа в Сърбия са потвърдени 62 нови случая на коронавирус и са починали още 3 пациенти с Ковид-19. Делът на позитивните случаи спрямо направените тестове е 1,2 процента, което е показател за затихване на епидемията, каза на пресконференция епидемиологът Предраг Кон. Общият брой на заразените достигна 10 076, а на смъртните случаи 218. Смъртността е 2,14 процента. Общо досега са направени 145 604 теста. Излекувани са 3220 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови