Еврокомисията спира руски канал, заплашвал с окупация на Прибалтика

ОFFNews 17 февруари 2017 в 14:06 3384 7

Европейската комисия одобри днес действията на Литва за спирането на сигнала на рускоезична телевизия, призовавала в програмата си към насилие, предава БТА.

Комисията отбелязва, че правилата в ЕС позволяват спирането на сигнал, когато медията подстрекава към омраза. Рускоезичната телевизия "РТР Планета" излъчва от Швеция. Вилнюс е доказал, че има очевидни и тежки нарушения на правилата срещу речта на омразата в програмата на телевизията. Изказвания, прозвучали в програмата, са заплашвали с военни действия, окупация и разрушаване на няколко държави, включително Литва, Латвия и Естония.

В директивата на ЕС от миналата година, която засяга този въпрос, бе разширен обхватът на случаите, в които подобна забрана за излъчване може да бъде приложена. Директивата обхвана реч на омразата в медиите на основата на етнически произход, вяра, сексуална ориентация. Очаква се тези правила да обхванат и платформите в интернет за видеосподеляне.

Литовските власти са съобщили на ЕК за случая през декември миналата година и са спрели сигнала на рускоезичната телевизия за три месеца. На основата на предоставените доказателства, комисията оценява, че предприетите от Вилнюс мерки са оправдани и съразмерни. Литва спира посочената програма за втори път, след като през 2015 г. отново се наложи прекъсване на сигнала по подобни причини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

7

Стефан

17.02 2017 в 18:58

И истерична, клоняща към предвоенна пропаганда.
Да, всичко върви по учебник.
Пропускат само едно - в Европа няма нито една армия, и няма откъде да се вземе:))

23293

5

Стефан

17.02 2017 в 18:18

Тия си се самоубиха, и на никой не му дреме. Чиниите по балконите все едно гледат руска телевизия, и интернета е рускоезичен. А телевизиите на местните езици утре ще изчезнат и без забрана, поради свършването на говорещите ги населения. Там е по-страшно и от тука, там вече градовете са призраци, не само селата.
Руснаците просто не се интересуват от тях, и естествено не водят пропаганда. Построиха завод за шпроти в Калининград, пристанища в Петербург, и Прибалтика беше закрита. Не искат повече да ги хранят, като по съветско време. Ако нато скочи на Калининград, на руснаците ще се наложи да изметат ония места, ще трае примерно денонощие. И толкова. Те просто не мислят за Прибалтика, както ние не мислим за метеоритите. Като дойде - ще го гръмнем, а иначе - на кой му пука.

42249

3

Denis Rizanov

17.02 2017 в 16:29

Щом има глад за руска телевизия ще я им доставим на нашите "съюзници" от Литва.
Тая работа със забрана не става. Първо им забраниха да говорят матерния си език. Сега им забраняват да гледат телевизия. Утре ше им забранят да се женят за рускини и руснаци... Е как мислите, кво ше последва? М?

42249

2

Denis Rizanov

17.02 2017 в 15:44

За кво пишете минуси бе, ями помийни?
Ти му отваряш очите как да изкара набързо някой лев от "хибридната война", как да обърне всеобщия минус в свой плюс... то мълчи, сумти и пляка минуси.

42249

1

Denis Rizanov

17.02 2017 в 14:44

стартъп идея: 1000 предплатени карти булсат.ком + 1000 приемника на крайна продажна цена 199,50€/бройката за 1 година. Тия излъчват 5 руски програми.
Отивам да се обръсна и да прескоча до Цариградско за едни бързи преговори.
)))))