Ердоган: Натъжени сме заради натиска, упражняван над турците в България

OFFNews 23 март 2017 в 17:21 3207 1

Снимка Президентство на Република Турция

Натъжени сме заради натиска, упражняван над турците в България. От една страна се обявяват в името на демокрацията, но от друга се упражнява натиск над живеещите там турци. Това е напълно неприемливо.

Това заяви Реджеп Тайип Ердоган на среща в президентския дворец в Анкара с представители на изселнически общности от България и балканските страни.

От една страна се обявяват за нормативите на ЕС, но от друга страна се действа в разрез с тези нормативи. Ние сме в пълното право да оказваме подкрепа за нашите сънародници в България. Гарантирам, че по отношение на изборите в България ще се действа в рамките на демокрацията и юрисдикцията, каза Еродган, цитиран от TRT.

Днес бе петата заключителна среща от поредица по инициатива на турското министерство на труда и социалните грижи с представители на изселнически организации от България и балканските страни в Турция, съобщава БТА.

На тези срещи са се обсъждали въпроси, свързани с изселниците, касаещи социалните им права, осигуряването на работа, здравни осигуровки, както и въпросът за лицензирането в Турция на дипломите на турските студенти, които учат в чужбина.

Решено е граждани от турски произход да могат да получават разрешителни за местоживеене и работа в Турция за срок от 5 години, за да може да кандидатстват веднага след това автоматично за получаване на турско гражданство.

Решено е и онези изселници, които имат "роднини от първа степен в България", нуждаещи се от здравни грижи, да могат да получат срещу минимална здравна вноска медицинска помощ в Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови