ЕС и Австрия се сблъскаха заради мигрантите

ОFFNews 28 март 2017 в 14:30 2111 0

Европейската комисия предупреди днес Австрия да изпълнява квотите за разселване на мигранти, след като Виена обяви, че ще поиска да се направи изключение за нея и да не приема повече кандидати за убежище според плана на ЕС.

Според тезата на Австрия тя вече е приела справедлив дял по време на миграционната криза в Европа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Смятаме, че е необходимо да се направи изключение за Австрия на основание, че тя вече е изпълнила задълженията си. Ще го обсъдим с Европейската комисия", заяви пред репортери канцлерът Кристиан Керн след редовно правителствено заседание. "Ще изпратим писмо възможно най-скоро и после ще започнем обсъждания."

Това е нов удар по системата за разселване, която обхваща само част от пристигналите в ЕС мигранти и почти не се прилага поради съпротива от страни от Източна Европа, сред които Полша и Унгария, отбелязва Ройтерс.

ЕК контрира, че държавите от ЕС не могат едностранно да решават да не изпълняват европейското законодателство. Ако го направят, ще бъде жалко и ще има последици, заяви говорител на комисията. Срокът за изключение за Австрия изтече, посочи говорителят по повод временната отсрочка Австрия да не приема мигранти, разселени от Италия и Гърция.
Комисията отчете днес, че в последните години Австрия е приела значителен брой мигранти. Според ЕК въведените квоти за разселване са част от европейското законодателство и то следва да бъде изпълнявано. Въпросът бе поставен след съобщенията, че Виена възнамерява да се оттегли от изпълнението на квотите. Виена се задължи да приеме около 2000 мигранти от Италия и Гърция, които да кандидатстват за бежански статут.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови