ЕС: Турция се отдалечава от европейско бъдеще

ОFFNews 02 май 2017 в 14:18 2007 2

Снимка Wikimedia Commons

За всички е ясно, че поне засега Турция се отдалечава от Европейска перспектива, заяви еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан пред Ройтерс. 

След срещата на външните министри от ЕС в Малта в края на миналата седмица, където Великобритания и Франция настояха за ново споразумение с Анкара на базата на икономика и търговия. Хан коментира, че фокусът на отношенията между Турция и Европа трябва да бъде изместен. 

"Трябва да видим какво може да бъде направено в бъдеще, да видим дали можем да рестартираме някакво сътрудничество", заяви Хан.

В скорошно интервю за Ройтерс турският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че страната му няма да чака на "вратата на Европа" завинаги, обвинявайки западните страни в ислямофобия.  

Президентът направи изявлението си след като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) наложи мониторинг на Турция заради приетите в референдум конституционни промени за преминаване към президентска република и последиците от неуспешния преврат от юли миналата година. 

Засега преговорите за присъединяване на южната ни съседка не са официално преустановени, но евродепутати поискаха през миналата седмица това да се случи, защото Турция не изпълнява критериите за кандидатура или членство. 






Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

3

Red or Dead

02.05 2017 в 16:23

Блазе им на комшиите, ще се разминат с най-големия г@зобрък, питайте 99% от българите, ако им стиска на политпроститутките, нека спретнат един Референдум и без туй НИКОЙ не ни пита дали искаме да ни унищожат българщината
НЕМЕДЛЕНО напускане на ес.....и да припомня, че на 09.05. ще честваме ДЕН ПОБЕДИ....